Dronningen: Man skal gøre sig umage

NYTÅRSTALE: Dronning Margrethe appellerede i sin nytårstale til, at såvel skolebørn som alle andre gør sig umage - "vise hvor dygtige I kan blive".

I år holdt Dronningen nytårstalen fra Fredensborg Slot, hvor Regentparret har residens som følge af renoveringen af taget på Christian IX's Palæ, Amalienborg.

Dronningen opfordrede i år danskerne til at gøre sig umage, i det hun indledte talen:

"Vi skal virkelig forvente noget af vore medmennesker, ligesom vi ønsker, at nogen skal forvente noget af os. Det er at have tillid til hinanden, at tro på mulighederne for hinanden.

Derfor skal vi tale op i stedet for at tale ned.

Det begynder allerede i skolen. Hvem husker ikke sin skoletid? Den har præget os alle. De fleste af os husker nok en lærer, som var særligt god til at få det bedste frem i hver enkelt af os i klassen. De lærere er der altid brug for, og sådanne lærere er der fortsat rigtig mange af. Lige nu er der juleferie; men snart skal børn og lærere i gang igen. Jeg vil gerne ønske alle jer børn, der ser med i aften, et rigtigt godt nytår. Efter ferien tager I fat igen, så gælder det om at vise, hvor dygtige I kan blive."

Nytårstalen er tidligere blevet holdt på Fredensborg Slot i 1979 og 1980, hvor Christian IX's Palæ også var under renovering.

Talen, der var nr. 43 i rækken fra Margrethe II og traditionen tro blev holdt direkte i tv, bringes i sin fulde længde neden for.

Forrige artikel Hæder til Altinget-skrifttype Næste artikel Danske Medier: Vi pålægger os ikke selvcensur Danske Medier: Vi pålægger os ikke selvcensur
Thulesen er ikke længere herre i eget hus

Thulesen er ikke længere herre i eget hus

ANALYSE: Kristian Thulesen Dahls vision om at gøre DF til et nyt midterparti fortrænges af en langt snævrere kristen dagsorden. Thulesen var under øget pres på årsmødet, og Peter Kofods stærke valg til hovedbestyrelsen illustrerer, at formandens støtte i baglandet er svundet ind.