Mandatprognose: Hvem bliver valgt for Socialdemokratiet?

ANALYSE: Socialdemokratiet står til at få 12 ekstra folketingsmedlemmer, hvis der var valg i dag. Men hvorhenne i landet skal de findes, og hvilke kandidater står bedst? Få svar på det og mere i Altingets gennemgang af, hvem der står til at komme i Folketinget for Socialdemokratiet.

Emma Qvirin Holst
Fakta
Bag prognosen
I denne prognose indgår interviews foretaget af Kantar Gallup i perioden 1/1-20 til 31/3-20 og Epinion i perioden 25/2-20 til 3/2-20 og 10/4-20 til 16/4-20. I alt er 10.590 interviews med i analysen ("Ved ikke" mv. er fraregnet). 

Heraf er der lavet en geografisk prognose, der er vægtet mod Altingets seneste kvalitetsvægtede snit af målinger, hvilket betyder, at usikkerheden er mindre end to procentpoint. Herefter udregnes fordelingen ud fra valgloven, og her er de første mandater meget sikre, mens de sidste er mindst sikre, da meget få stemmer kan afgøre, at de falder et andet sted. Det betyder blandt andet også, at valgkampen kan være med til at flytte nogle af de få stemmer og ændre det øjebliksbillede, som prognosen viser.

Gengives enkelte tal fra artiklen, skal det være med kildeangivelsen professor Kasper Møller Hansen for Altinget.

Hvis der var valg i dag, ville Socialdemokratiet formentlig kunne cementere sin position som Folketingets største parti.

Partiet står lige nu til at få valgt hele 60 folketingsmedlemmer. Det er 12 mere, end regeringspartiet vandt ved folketingsvalget for et år siden.

Det viser en ny geografisk prognose, som professor og valgforsker Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget på baggrund af 10.590 interviews fra Kantar Gallup og Epinion.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00