Målingerne ramte det endelige valgresultat

ANALYSE: Hvor godt ramte de - meningsmålinger, exit polls og TV-valgaftensprognoser? Professor Søren Risbjerg Thomsen gør status.
Længe inden Villy Søvndals valgfest var SF's overbevisende sejr fastslået i meningsmålingerne.
Længe inden Villy Søvndals valgfest var SF's overbevisende sejr fastslået i meningsmålingerne.Foto: Rasmus Flindt/Altinget.dk

Altingets kvalitetsvejede gennemsnit af de nævnte meningsmålinger (undtagen Sentio) udført af undertegnede havde kun en fejlprocent på 1,1 og var dermed bedre end samtlige meningsmålinger og exit-polls.

Søren Risbjerg Thomsen
Professor, Institut for Statskundskab, Aarhus
Af Søren Risbjerg Thomsen
Professor, Altinget.dks valgekspert

Selvom jeg selv er dybt involveret, vil jeg tillade mig den vurdering, at danske meningsmålere og prognosemagere slap ganske godt fra at forudskikke folketingsvalget.

Ser man først på meningsmålingerne, dvs. undersøgelser foretaget før valgdagen af hvordan vælgerne ville stemme, ligger fejlprocenterne, dvs. hvor mange pct. der skal flyttes i den enkelte måling for at få landsresultatet, på ca. 1-3 pct., hvilket er ganske godt, da man normalt regner en fejlprocent på 2 for et rigtig godt resultat.

Megafon og Catinét lå med fejlprocenter på henholdsvis 1,2 og 1,8 meget flot, mens Vilstrup og Sentio lå dårligst med fejlprocenter på 3,5 og 3,3.

Imellem disse lå Epinion, Gallup, Greens og Rambøll, med fejlprocenter på henholdsvis 2,2, 2,2, 2,7 og 2,7.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00