En kompetent opposition har lange udsigter

BOGKAPITEL: Altinget.dk bringer her efter aftale med forlaget et kapitel fra redaktionschef Peter Mogensens nye bog 'Dødvande'.
Redaktionschef på Politiken Peter Mogensen er aktuel med bogen 'Dødvande'.
Redaktionschef på Politiken Peter Mogensen er aktuel med bogen 'Dødvande'.

Dødvande, af Peter Mogensen, udkommet 28. november 2008 på Gyldendal, vejledende pris er 179 kr

Da Helle Thorning-Schmidt for tre år siden blev valgt til formand for Socialdemokraterne, gik partiet med åbne øjne ind på at vælge en person uden erfaring med den daglige parlamentarisme på Christiansborg. Alene af den grund kan man kun dårligt klandre S-lederen for at have svært ved at matche Anders Fogh Rasmussen som leder af regeringen og som den person, hun skal spille op imod til daglig. Man kan heller ikke klandre hende for at være veget tilbage fra en - på papiret - umådelig svær opgave. Hun har trods sine begrænsede forudsætninger vedvarende - også når folkene omkring hende næsten har smidt håndklædet i ringen - arbejdet målrettet for at lykkes som formand. Og for at opnå parlamentarisk succes for sit parti.

Det fundamentale problem hos Socialdemokraterne er imidlertid fraværet af parlamentarisk erfaring på ikke alene formandsposten, men på de fleste centrale poster. En erfaring som er så afgørende, hvad eksempelvis forløbet omkring partiet Ny Alliance har dokumenteret. Politik på superliganiveau er en kompliceret metier. Og mulighederne for at dumme sig eller bare gøre det forkerte er uendelige. Til sammenligning har statsministeren været med i den christiansborgske manege, siden han blev valgt ind i Tinget i 1978. Fra da af var han alene i sine første år på Christiansborg formand for Folketingets boligudvalg, medlem af finansudvalget og næstformand i udenrigspolitisk nævn. Og endnu vigtigere, så har han i alle årene kunnet følge sine forgængeres gøren og laden. Han har kunnet aflure, hvor de begik fejl, og hvor de havde succes. Langsomt er hans erfaring bygget op. Det siger sig selv, at når man kommer op imod en person med de fordele, som et sådan karriereforløb giver, ja så er chancerne for succes små for en uerfaren person. Og både S-formændene Nyrup og Lykketoft fik som bekendt ørerne i maskinen, da de gik i valgkamp mod Fogh, på trods af en langt større erfaring end Thorning- Schmidt.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00