Ligestilling i folketingsudvalg på retur

NYHED: Der er kommet langt flere mænd i de stærke økonomiske udvalg, mens kvinderne tegner socialområdet. Demokratisk problem, mener S.
Efter 2007-valget dominerer mænd totalt Folketingets magtfulde finansudvalg. 82 pct. af medlemmerne er nu mænd mod 59 pct. efter valget i 2005.
Efter 2007-valget dominerer mænd totalt Folketingets magtfulde finansudvalg. 82 pct. af medlemmerne er nu mænd mod 59 pct. efter valget i 2005.Foto: ft.dk
Kasper FrandsenChristian Juhl Mølgaard
Tallene er baseret på udvalgene, som de så ud efter valgene i 2005 og 2007.
Tallene er baseret på udvalgene, som de så ud efter valgene i 2005 og 2007. Foto:

I bund og grund er kvinder nok lidt bedre til at få tingene til at glide. Hvis vi mænd er mange samlet, forsøger vi at overgå hinanden og prøver at være den, der får afsluttet debatten og kan virke mest hård.

Christian H. Hansen (DF)
Formand for Socialudvalget
Fakta

Kønsfordeling i  Folketingets udvalg udregnet i procent:

  Efter valget 2005Efter valget 2007 
 Finansudvalget M/K59% / 41% 82% / 18% 
 Skatteudvalget M/K71% / 29% 88% / 12%
 Arbejdsmarkedsudvalget M/K53% / 47% 71% / 29% 
 Socialudvalget M/K41% / 59% 18% / 82% 


Kilde: Altinget.dk

Mens danskerne snakker om ligestilling og mangel på kvinder i toppen af det private erhvervsliv, så er kvindernes indflydelse i de stærke økonomiske udvalg på Christiansborg på retur.

Siden valgene i 2005 og 2007 er der kommet flere mænd i Finans-, Skatte- og Arbejdsudvalgene, hvorimod Socialudvalget er blevet fuldstændig domineret af kvinder.

Samtlige partier på Christiansborg oplyser, at de ikke tager hensyn til køn, når medlemmerne skal fordeles på udvalg. Det er alene interesser, kvalifikationer og kontinuitet, der vægtes, lyder det fra gruppeformændene.

Den udvikling er håbløst gammeldags, et udtryk for vanetænkning og for et manglende opgør med den måde, man gjorde tingene på tidligere. Det mener flere blandt det mindretal af kvinder, der sidder i mandsdominerede udvalg:

"Det er en frygtelig gammeldags måde, som vi organiserer os på i udvalgene. Mændene tager økonomien, og kvinderne tager sig af socialområdet. På den måde afspejler Folketinget nogle af de øvrige ligestillingsproblematikker, der er," siger Mette Frederiksen (S), der både sidder i Skatte- og Socialudvalget, og fortsætter:

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00