Søren Pind: Den nationale liberalist

PORTRÆT: Søren Pind er gennem mange år blevet udråbt som Venstres "ultraliberalist". I virkeligheden er han mere national end de fleste.
Søren Pind (V) er først og fremmest kendt som liberal, men er i mindst lige så høj grad national. Hér ved Folketingets afslutningsdebat i juni.
Søren Pind (V) er først og fremmest kendt som liberal, men er i mindst lige så høj grad national. Hér ved Folketingets afslutningsdebat i juni.Foto: Rasmus Nielsen/Altinget.dk
Niels Th. Dahl
Søren Pind (V) er først og fremmest kendt som liberal, men er i mindst lige så høj grad national.
Søren Pind (V) er først og fremmest kendt som liberal, men er i mindst lige så høj grad national. Foto: www.ft.dk
Foto: Rasmus Nielsen/Altinget.dk

Jeg er måske en nationalliberal romantiker.

Søren Pind
MF (V)

"Jeg opererer ikke med politiske forbilleder - men jeg har meget stor respekt for Uffe Ellemann - og jeg kan godt lide Søren Krarup," siger Venstres Søren Pind, da han bliver bedt om at fremhæve den danske politiker, han selv ser mest op til.

Det lyder umiddelbart som to ret uforenelige modsætninger. 

Den tidligere partiformand, der med EU-stjerner på sokkerne trak Venstre op af bondejorden og gjorde det til et moderne, liberalistisk parti - og præsten fra Seem, der gennem årtier har bekæmpet enhver ideologi, prædiket kristendom og danskhed og kæmpet mod såvel muslimsk indvandring som dansk integration i EU.

Dokumentation

SAGT AF SØREN PIND:

"I en by skal der være foranderlighed, gang i den og biler på gaderne. Hvis man kommer til København og vil have det hele udlagt til mark, kan jeg ikke forstå, hvorfor man flytter til storbyen."

I kommunalvalgkampen 1997 mod venstrefløjens forslag om, at bilerne skal ud af København

"Jeg har før været imod dødsstraf, men efter 11. september har jeg ændret mening. Få dage efter den 11. september besluttede jeg mig for ikke at forny mit medlemskab af Amnesty International."

Berlingske Tidende, juni 2002

"Jeg synes, det er paradoksalt, at man i et samfund, der er imod dødsstraf, gerne må myrde et ufødt barn. Det er hykleri, når man påstår, at et foster, der er yngre end grænsen for abort, ikke er et barn."

Berlingske Tidende, juni 2002

"Hvad kan man forvente fra en ko andet end et brøl?"

Om Aakirkebys borgmester Birthe Juel-Jensen i folketingsvalgkampen 1998

"Flere og flere mænd tager til Thailand eller Polen og henter en kvinde dér, fordi det simpelthen er blevet for besværligt med danske kvinder (...) Det var nemmere at være mand for 100 år siden."

Ekstra Bladet, november 2005

"Uanset om man råber eller skriger, vil København i stadig større omfang blive en multietnisk by de kommende år på grund af økonomisk fremgang og sammenkoblingen med Sverige. At kæmpe mod den tendens vil være som at kæmpe mod vejrmøller. (...) Hvis folk vil bestille noget og ikke ligger samfundet til byrde, skal de være velkomne - så er jeg ligeglad med religion og hudfarve."

Berlingske Tidende, december 2000

"Jeg vil med vold og magt (altså, demokratisk naturligvis ...) bekæmpe multikulturalismen. Denne forløjede påstand om, at alle kulturer er ligestillede (...) Jeg gider ikke høre mere snak om integration. Fri mig for det - det rigtige ord må være assimilation. Der er så rigelig kulturer folk kan drage andensteds hen og dyrke, hvis det er det, de har lyst til."

www.pind.nu februar 2008

FAKTA OM SØREN PIND:

Født 1969

1972-1977 boede Søren Pind med sin familie i Schweiz

1977 flyttede familien til Øster Marie på Bornholm, hvor Søren Pind voksede op

1985 meldte Pind sig ind i VU

1993 valgt til Københavns Borgerrepræsentation

1994 stillede Pind første gang op til folketingsvalg, men blev ikke valgt.

1997: Cand. jur. fra Københavns Universitet. Samme år vandt han posten som spidskandidat for Venstre ved kommunalvalget i København samme år i et bittert opgør med borgmester Bente Frost. Han blev efter kommunalvalget bygge- og teknikborgmester i København.

2001: Tabte kampen om overborgmesterposten ved kommunalvalget til Jens Kramer Mikkelsen (S)

2003: Lancerer sammen med flere andre venstrefolk 10 "liberale teser". Statsminister Anders Fogh Rasmussen får dog afværget, at de bliver sendt til afstemning på Venstres landsmøde

2005: Valgt til Folketinget ved valget i februar. Taber i november kommunalvalget i København til Ritt Bjerregaard (S), der bliver ny overborgmester. Pind forlader kommunalpolitik

2007: Genvalgt til Folketinget og får posten som udenrigsordfører

Søren Pind er gift med Marie-Louise Pind og har to børn.


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00