Embedsmænd kan køre Barfoed rundt i manegen

NY MINISTER: Udnævnelsen af Lars Barfoed sker under en måned før, ministerudvalget fremlægger sin plan for infrastruktur. Risiko for, at embedsmændene får for meget magt, vurderer ekspert.
Lars Barfoed ankommer med sin nye departementschef Jacob Heinsen (th.) til ministerieoverdragelse.
Lars Barfoed ankommer med sin nye departementschef Jacob Heinsen (th.) til ministerieoverdragelse.Foto: Ole Toft/Altinget.dk
Torbjørn Næs Bertelsen

Lars Barfoed risikerer at blive kørt rundt i manegen af sine embedsmænd. Sådan lyder advarslen, efter statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) onsdag udnævnte ham til transportminister.

Med under en måned til, at regeringens ministerudvalg, som Lars Barfoed nu bliver en del af, fremlægger sine forslag til trafikinvesteringer, får Lars Barfoed meget travlt med at sætte sig ind i sin nye ressort. Det er nemlig ham, der skal forhandle en aftale i hus med Folketingets partier. En aftale, der af flere betegnes som den vigtigste trafikpolitiske investeringsaftale de sidste 30 år.

"Det er klart, at der er en hel reel risiko for, at embedsmændene får en markant større indflydelse i Transportministeriet. Det er jo et ministerium, der historisk set har været præget af meget stor udskiftning, hvilket ikke gavner ministeren, der skal sætte sig ind i området," siger professor ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet Tim Knudsen til Altinget.dk

Samme holdning giver forvaltningsprofessor ved Roskilde Universitet, dr. scient. adm. Bent Greve udtryk for over for Fagbladet Ingeniøren.

"Det er et problem, når ministre ikke når at komme ind i deres sagsområder. Så opstår der risiko for, at det bliver en mere administrativt end politisk styret organisation. Da det nu engang er viden, som det er vigtigt at have for at kunne træffe beslutninger på et oplyst grundlag, er det ufornuftigt at lave så hurtige udskiftninger," siger Bent Greve.

Hurtigt ind - hurtigt ud
Transportministeriet har traditionelt været et ministerium, hvor usædvanligt mange politikere er kommet til kort. Siden afslutningen af anden verdenskrig for 63 år siden, har taburetten været besat af 34 forskellige ministre, inklusive Barfoed.

Som en unavngivet transportorganisationsmand hviskede til pressemødet, hvor Carina Christensen overdrog ministeriet til Lars Barfoed: "Man kan jo ikke lade være med at blive lidt småalkoholisk af at komme til reception i det her ministerium," som kommentar på, at Barfoed er den fjerde transportminister på et år.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00