Lyserød socialdemokrat klar med Foghs skattereform

PORTRÆT: Statsministeren valgte en pragmatiker over en ideolog, da han satte Carsten Koch i spidsen for Skattekommissionen. Nu er hans arbejde næsten færdigt.
Skattekommissionens formand Carsten Koch var kendt som en minister med gode forbindelser til de borgerlige partier. Nu skal Koch lægge op til en skattereform, der sænker skatten på arbejde.
Skattekommissionens formand Carsten Koch var kendt som en minister med gode forbindelser til de borgerlige partier. Nu skal Koch lægge op til en skattereform, der sænker skatten på arbejde.
Niels Th. Dahl
Foto:

Jeg er ked af, at han ikke holdt længere ud i det politiske liv. Jobbet som sundhedsminister kunne han have fået meget mere ud af.

Mogens Lykketoft (S)
Fhv. finansminister og formand for Socialdemokratiet

Kort før folketingsvalget i 1998 var en række af de socialdemokratiske ministre fra den tredje Nyrup-regering samlet til møde på Christiansborg. Blandt ministrene var også skatteministeren, der dengang hed Carsten Koch.

Meningsmålingerne forud for valget så dårlige ud, og mange forventede en snarlig borgerlig valgsejr. Også blandt ministrene var stemningen trykket. Men pludselig blev isen brudt, da én henvendte sig til skatteministeren:

"Hvad fanden, Carsten - du kan da være ligeglad. Du bliver jo nok siddende, selv om vi mister regeringsmagten."

Bemærkningen var ment i sjov, naturligvis. Men Carsten Koch var kendt for at have usædvanligt gode kontakter til sine politiske modstandere og at stå på usædvanlig god fod med den borgerlige opposition - noget, der var lidt af et særsyn i Nyrups regeringer.

Koch i spidsen for Foghs Skattekommission
Så selv om profetien ikke blev opfyldt, var det måske alligevel ikke helt tilfældigt, at det var netop Carsten Koch, statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) udnævnte til at stå i spidsen for den skattekommission, der blev nedsat i begyndelsen af 2008, og som afleverer sine anbefalinger om kun en uge.

Carsten Koch har da heller aldrig selv haft problemer med at skifte hverken arbejdsområde eller arbejdsgiver. I begyndelsen af 70'erne underviste han i marxistisk økonomi på Københavns Universitet, siden kom han til det mere socialdemokratisk prægede Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Efter sin ministertid blev han direktør for investeringsselskabet Danske Invest, inden han blev sat i spidsen for den borgerlige regerings skattereform.

Dokumentation

CV Carsten Koch:

Født 27. april, 1945 (63 år)

Student 1964
Cand.polit 1971
Kandidatstipendiat ved Økonomisk Institut, Københavns Universitet 1973-1975
Underviser samme sted 1975-1982

Økonom, senere direktør, i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd 1982-1994

Skatteminister 1994-1998
Sundhedsminister 1998-2000
Medlem af Folketinget 1998-2000

Direktør i Danske Invest 2000-2008

Formand for Skattekommissionen 2008-2009

Direktør i Lønmodtagernes Dyrtidsfond fra 2009


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00