Spindoktorernes rokade

SPIN: En række spindoktorer har skiftet position de senere måneder, og regeringsrokaden fører til nye udskiftninger af nøglerådgivere.
Søs Marie Serup følger med Lars Løkke Rasmussen over i Statsministeriet, og hun bliver dermed den nye nummer 1 blandt regeringens spindoktorer.
Søs Marie Serup følger med Lars Løkke Rasmussen over i Statsministeriet, og hun bliver dermed den nye nummer 1 blandt regeringens spindoktorer. Foto: Rasmus Nielsen/Altinget.dk
Erik Holstein
Fakta
Alle på Statsministeriets liste over "særlige rådgivere" fungerer i princippet som politiske rådgivere - uanset om de har titel af pressechef, kommunikationschef eller særlig rådgiver. Forskellen er blot, at pressecheferne i højere grad har en dobbeltfunktion, hvor de både håndterer presse og deltager i politikudvikling.

Kilde: Altinget.dk

Det er to vidt forskellige spindoktor-typer, der avancerer, når påskens regeringsomdannelse efterfølges af en rokade blandt ministrenes "særlige rådgivere". Den ene toprådgiver opererer ubesværet i farvandet mellem minister, politikere og journalister. Den anden minder om de traditionelle pressechefer, partierne havde for 20 år siden. 

De særlige rådgivere - spindoktorer - er meget højt lønnede, men fratræder øjeblikkeligt sammen med deres minister. Formelt er der ikke udnævnt nye spindoktorer efter regeringsrokaden, men de to vigtigste nye udnævnelser ligger i praksis fast.

Gradvis opstigning
I Statsministeriet har Søs Marie Serup fået titel af "fungerende pressechef". Betegnelsen "fungerende" skal man ikke tage alvorligt: Serup bliver med sikkerhed den nye regerings højst placerede spindoktor. Foghs særlige rådgiver Michael Ulveman er helt ude af billedet og har luftet planer om at vende tilbage til journalistik.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00