Minimumsstraf kan tilsidesættes

INTERVIEW: Selvom Folketinget indfører minimumsstraf for at bære ulovlige skydevåben, kan domstolene fortsat gå under minimum, fastslår dommerformand.
Bandekrigens vilde skyderier gjorde kravet om minimumsstraf aktuelt. Dommerforeningens formand er ikke begejstret for metoden, men afviser, at der er tale om en sammenblanding af lovgivende og dømmende magt.
Bandekrigens vilde skyderier gjorde kravet om minimumsstraf aktuelt. Dommerforeningens formand er ikke begejstret for metoden, men afviser, at der er tale om en sammenblanding af lovgivende og dømmende magt.
Erik Holstein
Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.com

Der er nogle, der har nævnt, at lovforslaget vil være grundlovsstridigt, men det mener jeg ikke, det er. For selvfølgelig kan man indføre minimumsstraf i øget omfang, når man allerede anvender metoden i dag.

Jørgen Lougart
Formand for Dommerforeningen

Nærmest et grundlovsbrud, der sammenblander den dømmende og den lovgivende magt. En regulær spændetrøje til dommerne, der tvinger dem til at idømme firkantede og meningsløse straffe.

Sådan har flere politikere fremstillet indførslen af minimumsstraf for at bære ulovlige skydevåben, men virkeligheden er en anden, erkender Dommerforeningens formand Jørgen Lougart. 

Det er ellers tydeligt, at dommerformanden er blevet mere kritisk over for minimumstraf, end da Altinget.dk interviewede ham sidste år. Mens diskussionen dengang var mere teoretisk, er den i dag højaktuel, fordi et stort flertal i Folketinget ventes at vedtage en straf på mindst et års fængsel for at rende rundt med ulovlige skydevåben på offentlige steder.

Indbygget sikkerhedsventil
Det lovforslag har Dommerforeningen lagt afstand til i et høringssvar, og i TV-Avisen udtalte Jørgen Lougart for nylig, at "man kan risikere tilfælde, hvor der er så formildende omstændigheder, at det vil kunne forekomme stødende at idømme f.eks. et års fængsel."

Dokumentation

Straffelovens § 83 lyder:
"Straffen kan nedsættes under den foreskrevne strafferamme, når oplysninger om gerningen, gerningsmandens person eller andre forhold afgørende taler herfor. Under i øvrigt formildende omstændigheder kan straffen bortfalde."

Derudover fremgår det af det aktuelle lovforslag om styrket indsats mod bandekriminalitet (L 211), at der ikke i alle tilfælde skal gives en minimumsstraf på et års fængsel - selvom man bliver taget med et ulovligt våben på offentlige steder.
Det hedder blandt andet: "Der vil kunne forekomme tilfælde, hvor besiddelse af de omhandlede skydevåben på offentligt tilgængeligt sted sker under ikke særligt skærpende omstændigheder, således at det konkrete forhold ikke skal henføres under den foreslåede bestemmelse."

Endelig tager såvel gældende ret som lovforslaget højde for situationer, som da Bendt Bendtsens ministerchauffør - der ikke havde våbentilladelse - transporterede Bendtsens jagtriffel i ministerbilen.

Her hedder det: "Som eksempel kan nævnes en situation, hvor en person transporterer våbnet for en anden, som har våbentilladelse..... Sådanne tilfælde skal i stedet bedømmes efter våbenlovens § 10, stk. 1."

Dette er en væsentlig mildere bestemmelse.


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00