Her er Venstres folketingsgruppe efter et valg

FOLKETINGSVALG: Venstres tilbagegang presser folketingsmedlemmerne i flere storkredse. Se her, hvem der hænger i de tyndeste tråde, og hvem der akkurat redder taburetterne.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kan se frem til det værste Venstre-valg siden 1990, hvis meningsmålingerne holder stik. Se her, hvilke folketingsmedlemmer det vil gå ud over.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kan se frem til det værste Venstre-valg siden 1990, hvis meningsmålingerne holder stik. Se her, hvilke folketingsmedlemmer det vil gå ud over.Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Niels Th. Dahl
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Fakta

Altinget | Christiansborg gennemgår samtlige partiers felter af folketingskandidater og kommer på bud på, hvordan deres folketingsgrupper kommer til at se ud efter næste folketingsvalg.

Denne artikel om Venstres nye folketingsgruppe er den ottende og sidste i rækken.

De dage, hvor Venstre var Danmarks største parti, ser ud til at være ovre.

Partiet står ifølge meningsmålingerne faktisk til en vælgerlussing af de større. Ifølge det sidste regulære kvalitetsvejede gennemsnit af troværdige meningsmålinger fra valgforsker og professor Søren Risbjerg Thomsen står Venstre kun til 35 mandater.

Selv om diskussionen om efterlønnen har bragt Venstre op på 40 mandater i et foreløbigt snit af meningsmålingerne i første halvdel af januar, er det ikke desto mindre stadig et tab på seks mandater i forhold til valget i 2007 og det ringeste resultat for partiet siden 1990.

Det betyder også, at der bliver kamp om pladserne for Venstres folketingskandidater i de 10 forskellige storkredse.

Søren Risbjerg Thomsen har for Altinget.dk udarbejdet en "hitliste" over Venstres mandater, der viser, i hvilken rækkefølge og i hvilke storkredse mandaterne falder - helt frem til 55 V-mandater. Redaktionen har herefter ud fra en analyse af kandidatfelterne i de forskellige storkredse og samtaler med kilder i og omkring partiet sat ansigter og navne på de forskellige mandater.

Der kan på forhånd spås særlig spænding om udfaldet i Nordsjællands, Sjællands, Østjyllands og Vestjyllands Storkreds.

I Nordsjælland hænger finansminister Claus Hjort Frederiksens mandat således i en tynd tråd - han vil sandsynligvis højst kunne score en tredjeplads i storkredsen, men Venstre får kun tre mandater her, hvis de får 36 mandater på landsplan.

I Østjyllands Storkreds ventes det med spænding, hvordan fhv. minister Karen Jespersen vil klare sig i konkurrencen med den nyopstillede klimaminister Lykke Friis, nu hvor Jespersen ikke længere er minister og i det hele taget mere usynlig - ligesom der også kan blive kamp mellem folketingsmedlemmerne Kim Andersen og Anne Mette Winther Christiansen om overlevelse.

I Vestjylland skal fhv. videnskabsminister Helge Sander være heldig, hvis han ikke ryger ud af Folketinget.

I Sjællands Storkreds vandt integrationsminister Birthe Rønn Hornbech andenpladsen ved valget i 2007 - men alle venter nu, at hun klarer sig betydeligt dårligere - spørgsmålet er blot hvor meget.

Bemærk: Rækkefølgen er bestemt af scenarier, hvor partiet får fra 1,75 procent af stemmerne op til en tilslutning svarende til 55 mandater på landsplan. De øvrige partiers tilslutning er ved alle scenarier fordelt proportionalt med den tilslutning partierne fik i Altinget.dks gennemsnit af meningsmålinger for december 2010.

1. Venstre-mandat (Sydjyllands Storkreds, 1. mandat)

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00