Skaarup vil se på ny model for dommervalg

NYHED: Formanden for Folketingets Retsudvalg vil bede justitsministeren om at undersøge udenlandske erfaringer for at finde alternativer til den nuværende måde at vælge højesteretsdommere på. Højesterets præsident ser ikke behov for ændringer.
"Højesteret opfattes nogle steder som en lukket klub, og det er da værd at overveje, om man skal have et helt uafhængigt nævn, der udpeger de nye højesteretsdommere," siger Retsudvalgets formand Peter Skaarup.
"Højesteret opfattes nogle steder som en lukket klub, og det er da værd at overveje, om man skal have et helt uafhængigt nævn, der udpeger de nye højesteretsdommere," siger Retsudvalgets formand Peter Skaarup.Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Erik Holstein

Når ingen er dumpet i de seneste 100 år, er det udtryk for, at udvælgelsesprocessen er i orden.

Børge Dahl
Præsident for Højesteret

Det skal nu undersøges nærmere, om højesteretsdommere udpeges på den mest hensigtsmæssige måde. Initiativet kommer, efter at der i juridiske kredse har været en murren over, hvad der betegnes som "den reelt selvsupplerende højesteret." 

Skaarups udspil kommer op til Højesterets 350 års fødselsdag 14. februar.

Som det foregår i dag, slås stillingen som ny højesteretsdommer ganske vist offentligt op. Men derefter tager Dommerudnævnelsesrådet stilling til ansøgerne og udvælger en kandidat til fire prøvevoteringer i Højesteret. Hvis kandidaten hér fungerer tilfredsstillende, bliver vedkommende udnævnt til ny højestretsdommer.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00