Jønsson: Bedst for Løkke at tabe før sommerpausen

NEDERLAG: Det vil være bedst for statsministeren personligt at tage sit ventede valgnederlag inden sommerferien, vurderer cand.comm. Rasmus Jønsson.
Foto: DR
Rasmus Nielsen

Væddemålet over dem alle er datoen for folketingsvalget i år. Før eller efter sommerpausen i juli? Selve resultatet bliver dog det samme, tyder meningsmålingerne på, for VK-regeringen taber jo alligevel, har det heddet længe.

Men på én måde gør det en forskel, om det bliver et forårsvalg eller et sensommer/efterårsvalg. For statsministeren, Venstres formand Lars Løkke Rasmussen personligt. Det vurderer i hvert fald ekstern lektor ved RUC og partner i kommunikationsbureauet New Deals Rasmus Jønsson. 

Hvis vi nu forudsætter, at Løkke indser, at slaget er tabt, hvornår vil det så for ham være bedst at udskrive valget - før eller efter sommerferien?

"Hvis Løkke står til at få et nederlag af den størrelse, som det ser ud i øjeblikket, bliver det hedt for ham, lige meget hvornår valget kommer. Men han vil nok foretrække et maj-valg, da det vil være lettere for ham at håndtere sit nederlag over en omgang sommer-ballade. Her hiver de fleste politikere, journalister og vælgere stikket ud, og Løkke vil derfor have bedre muligheder for at kontrollere krisesituationen," siger Jønsson i samtalen med Altinget.dk og føjer til:

"Taber han i efteråret, vil der være et enormt krisepotentiale. Først og fremmest vil alle medierne have et stort fokus rettet mod Løkkes nederlag. Derudover vil Borgen være pakket med borgerlige politikere, der dels vil have travlt med at placere skylden for nederlaget hos Løkke og dels vil have brug for at positionere sig i de nye folketingsgrupper. Løkke vil derfor kunne se frem til nogle magtkampe og noget ballade, der vil kunne tage det meste af folketingsåret og som i værste fald vil give minder om de gode gamle dage med fløjkrigene i Socialdemokratiet."

20 procent
Gør det overhovedet nogen forskel for Løkkes mulighed for at blive siddende som Venstre-formand, om han taber før eller efter sommerferien - det er vel størrelsen af valgnederlaget, der er afgørende?

"Ja, det er absolut størrelsen af nederlaget, der vil få størst betydning for Løkkes overlevelsesmuligheder. Lander Lars Løkke og Venstre på 20 procent af stemmerne eller under, vil det blive svært for ham at mobilisere og skabe en intern tro på, at han kan og skal være arkitekten bag en borgerlig opposition, der hurtigt får udviklet et politisk projekt, der kan vippe de røde af magten.

Lander Lars Løkke og Venstre på 20 procent af stemmerne eller under, vil det blive svært for ham at mobilisere og skabe en intern tro på, at han kan og skal være arkitekten bag en borgerlig opposition, der hurtigt får udviklet et politisk projekt, der kan vippe de røde af magten.

Rasmus Jønsson
Cand.comm.

Og man skal huske på, at Løkke vil være den af de borgerlige partiledere, der vil stå som den største taber efter et valgnederlag. K-formand Lars Barfoed kan nærmest kun overraske, Pia Kjærsgaards parti ser ud til at holde formen fint, og Anders Samuelsen vil stå som den store succes, hvis vi ser på det aktuelle billede af partiernes dagsform."

I Altinget.dks martssnit snuppede blå blok to mandater fra rød blok. Hvis vi teoretisk forudsætter, at den fremgang fortsætter lineært, vil der jo være blåt flertal midt på sommeren. Er det ikke et vigtigt argument for at klappe valghesten hen over sommerpausen?

"Der er ingen tvivl om, at Løkke er meget optaget af udviklingen i meningsmålingerne. Men omvendt må det være gået op for ham, at vælgerne ikke bare er utilfredse med de mange dårlige sager, der har omgivet VK-regeringen, men også er utilfredse med den førte politik. Så medmindre han får udviklet et par nye stærke mærkesager hen over sommeren, vil der nok ikke ske de store forskydninger," slutter Rasmus Jønsson sin vurdering af valgtidspunktet og konsekvensen for Lars Løkke Rasmussens personlige muligheder. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Rasmus Jønsson

Særlig rådgiver, miljøminister Magnus Heunicke (S)
cand.comm. (Roskilde Uni. 2001)

0:000:00