Anmeldelse af 
Nima Zamani

6 A'er til forsvarsskrift for hykleriet: "Bør læses af alle, som har den mindste berøring med politik"

'Til forsvar for hykleriet' af Silas Harrebye er et sjældent eksempel på, at bøger, der undersøger det politiske debatklima, godt kan være alsidige. Harrebye kommer hele vejen rundt om begrebet samt hykleriets implicerede personer på alskens politiske fløje, skriver Nima Zamani.

Silas Harrebye taler med Lars Løkke Rasmussen, der i bagklogskabens lys har valgt fremadrettet at være ærlig omkring sin fejlbarlighed og dermed risiko for hykleri, skriver Nima Zamani.
Silas Harrebye taler med Lars Løkke Rasmussen, der i bagklogskabens lys har valgt fremadrettet at være ærlig omkring sin fejlbarlighed og dermed risiko for hykleri, skriver Nima Zamani.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Nima Zamani
Til forsvar for hykleriet
Silas Fehmerling Harrebye
Hans Reitzels Forlag, 176 sider

"Den farligste form for vildfarelse er at tro, at man aldrig selv er en hykler"

Sætningen findes på side 28 i Silas F. Harrebyes seneste udgivelse, og den må siges at afdække hans hovedbudskab og dermed hovedformål med denne udgivelse.

For sandheden er ifølge Harrebye – og denne argumenterer han overbevisende for – at du er en hykler, jeg er en hykler, vi er alle hyklere.

'Til forsvar for hykleriet' er bygget op med en indledende teoretisk og historisk præsentation af begrebet 'hykleri', hvorefter dette eksemplificeres med velvalgte cases, der alle er blevet offentligt beskyldt for at mene det ene, men gøre det andet.

'Hykleri' skal i denne fremstilling ikke nødvendigvis opfattes som hverken negativt eller et skældsord.

Nøj, hvor blev man intellektuelt beriget

Nima Zamani

Hykleri hører med til det fejlbarlige i at være menneske, og det er et langt værre alternativ, når vi – især i takt med sociale mediers utilgivende form – er ved at opbygge et politisk samfund, hvor ingen må fejle. Da vil vi i sidste ende allesammen tabe. Simpelthen, fordi fejl er uundgåeligt som menneske.

Dertil bør vi ifølge Silas Harrebye have en større modtagelighed overfor at betragte 'hykleri' som noget potentielt produktivt.

I et dynamisk samfund, med forskellige mennesker og grupper, vil der selvsagt altid være modsatrettede interesser at skulle varetage. Således vil magthaverne også ofte havne i hykleriske situationer, når de jo i virkeligheden forsøger at gøre flest mulige tilfredse.

Vi er alle hyklere

Harrebye taler med Carolina Magdalene Maier (R), der havnede i uvejr, fordi hun på den ene side agiterede for en grønnere verden, men på den anden side delte opslag, der afslørede, at hun valgte fly som transportmiddel i forbindelse med en ferie.

Magdalene Maier undsiger ikke, at hun i dette tilfælde var hyklerisk i en mindre produktiv forstand end ovenfor beskrevet. Til gengæld er hun fremragende som case til at vise, hvor stærkt man i nutidens (sociale)medielandskab kan blive stemplet for bare én fejlbarlig handling.

Silas Harrebye taler også med Lars Løkke Rasmussen, der i bagklogskabens lys har valgt fremadrettet at være ærlig omkring sin fejlbarlighed og dermed risiko for hykleri, idet hans tidligere erfaring som toppolitiker har lært ham, at andet er umuligt:

Efter endt læsning sidder man tilbage som efter et perfekt måltid. Der manglede intet. Den havde det hele

Nima Zamani

"Der findes ikke copyright i politik. Det går dybest set ud på at få andre til at mene det samme som en selv. Når de så gør det, kommer der en irritation, fordi øv, nu har man så ikke den her for sig selv. Og en af måderne, man kan sikre sig, at man stadig har den lidt for sig selv, det er at påpege, at dem, der nu har flyttet sig derhen, hvor man selv står, de er i virkeligheden de hykleriske".

Derudover rummer bogen interviews med Pelle Dragsted (EL) og Morten Messerschmidt (DF). Sidstnævnte fremstår, i modsætning til bogens øvrige case-personer, unaturligt uskyldig, når det kommer til hykleri.

Her mindes Messerschmidt ikke et eneste tilfælde i sin karriere, hvor han har gjort sig skyldig i dette. Det forekommer mildest talt påtaget i en fremstilling, hvor essensen er, at hykleri altså er aldeles menneskeligt. Lad mig gentage denne anmeldelses indledende citat, "Den farligste form for vildfarelse er at tro, at man aldrig selv er en hykler".

Alle står for skud

Udenfor dansk politik interviewer Harrebye blandt andre sociologen, Rasmus Willig, der bidrager til en åbenbaring for læseren om, at 'hykleri' som målestok for politikeres evner, eller mangel på samme, er en dødsdømt deroute, fordi præmissen for 'hykleri' hviler på det umenneskelige og således umulig ufejlbarlighed.

'Til forsvar for hykleriet' af Silas Harrebye er et sjældent eksempel på, at bøger, der undersøger det politiske debatklima, godt kan være alsidig.

Alt for mange af denne type bøger ender i skuffelser, fordi forfatterne ofte har nogle skarpe betragtninger, men desværre 'cherrypicker' politiske problemer ud fra deres eget politiske ståsted.

Læs også

Dét er ikke tilfældet i nærværende fremstilling. Tværtimod kommer Silas Harrebye hele vejen rundt om begrebet 'hykleri' samt hykleriets implicerede personer på alskens politiske fløje.

Mere end et årtis forskning i sociale bevægelser og et betydeligt omfang udgivet litteratur om demokratiets krise giver i nærværende tilfælde fuldt afkast.

Det perfekte måltid

Der er ganske enkelt tale om en hele vejen igennem nuanceret og nødvendig bog, der bør læses af alle – journalister, magthavere, meningsdannere eller vælgere – som har den mindste berøring med politik.

Følgende budskab, som Harrebye citerer den politiske filosof Ruth W. Grant, bør nemlig komme med skolemælken for at undgå yderligere polarisering og dermed risiko for demokratiets undergang:

"Den paradoksale sandhed er, at der vil være mere ægte dyd og integritet i politik at finde der, hvor der en velovervejet værdsættelse af det politiske hykleris rolle, end der, hvor der er en hård og udbredt fordømmelse af det".

Efter endt læsning sidder man tilbage som efter et perfekt måltid. Der manglede intet. Den havde det hele. Og nøj, hvor blev man intellektuelt beriget. Seks A’er til Silas Harrebye.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Silas Harrebye

Leder af humanitær politik & analyse, Røde Kors, forfatter, Gyldendal
dr.phil (Roskilde Uni. 2013), kandidat i international udvikling og filosofi (Roskilde Uni. 2007)

Carolina Magdalene Maier

Leder, Egmont Fondens projekt 'SygtStærk', fhv. MF, gruppeformand og politisk ordfører (ALT)
cand.scient.soc. (Københavns Uni. 2003)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00