9 ud af 10 danskere støtter ny tronfølgelov

TRONFØLGELOV: Den nye tronfølgelov bakkes op af af næsten 90 pct. af vælgerne. Alligevel kan vedtagelsen trues af lav stemmeprocent.
Den radikale Niels Helveg Petersen erkender, at det er risikabelt at afholde folkeafstemningen om tronfølgeloven samtidig med valget til Europa-Parlamentet.
Den radikale Niels Helveg Petersen erkender, at det er risikabelt at afholde folkeafstemningen om tronfølgeloven samtidig med valget til Europa-Parlamentet.Foto: www.ft.dk
Niels Th. Dahl

Det er en smule risikabelt at kæde de to ting sammen. Risikoen er, at spørgsmålet om ligestilling efter al sandsynlighed ikke er et problem de første 80-90 år, og at folk så mener, at det kan vi altid ordne, hvis det bliver aktuelt.

Niels Helveg Petersen (R)
Grundlovsordfører
Fakta

A&B Analyse har foretaget en meningsmåling for Altinget.dk om befolkningens holdning til ændringen af tronfølgeloven. 1.080 repræsentativt udvalgte vælgere blev hér i februar 2009 spurgt:

"Hvad har du tænkt dig at stemme ved folkeafstemningen om tronfølgeloven 7. juni?"

88,0 pct. svarede ja
4,3 pct. svarede nej
1,8 pct. svarede ved ikke

Et overvældende stort flertal af de danske vælgere støtter ændringen af tronfølgeloven, som skal til folkeafstemning den 7. juni sammen med Europa-Parlamentsvalget.

Det viser den første meningsmåling, der er gennemført om spørgsmålet, siden afstemningsdatoen blev fastlagt i oktober. Målingen er gennemført for Altinget.dk af A&B Analyse og viser, at 88,0 pct. af vælgerne støtter ændringen af loven, mens 4,3 pct. er imod. 1,8 pct. ved ikke, hvad de skal svare.

Målingen glæder grundlovsordfører for Dansk Folkeparti Søren Krarup:

Dokumentation
Sådan kan tronfølgeloven ændres:

Tronfølgeloven har såkaldt "grundlovsrang" og kan derfor kun ændres efter de regler, som også gælder for ændringer af grundloven, og som er bestemt i grundlovens § 88:

1. Folketinget skal vedtage forslaget til ændring. Regeringens forslag til ændring af tronfølgeloven blev vedtaget af Folketinget i juni 2006.

2. Der skal være nyvalg til Folketinget. Der blev afholdt valg til Folketinget i november 2007.

3. Det nye folketing skal vedtage ændringsforslaget i uændret skikkelse. Regeringen har fremsat ændringsforslaget igen, og vedtagelsen i Folketinget ventes at ske i foråret 2009.

4. Ændringen skal vedtages ved en folkeafstemning, hvor ændringen skal bakkes op af både et flertal af de afgivne stemmer og mindst 40 pct. af samtlige stemmeberettigede vælgere. Denne folkeafstemning finder sted den 7. juni samtidig med Europa-Parlamentsvalget.


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00