Arbejderne flygter fra Socialdemokratiet

MÅLING: Mere end hver fjerde af Socialdemokratiets arbejdervælgere har forladt partiet siden valget. Venstre er som noget nyt landets suverænt største arbejderparti. Ved valget i 2011 stemte klart flere arbejdere på S end på V.
Foto: Colourbox
Jørgen Skadhede

Hele optakten til valget handlede om efterløn. Og arbejderne bider ikke på argumentet om, at det bare var ærgerligt, at man ikke fik 90 mandater. De forstår ikke, at man bare forlod løftet om at frede efterlønnen med et skuldertræk

Kristian Madsen
Lederskribent, Politiken

Socialdemokratiets nedtur i meningsmålingerne skyldes hovedsageligt, at arbejdervælgerne flygter fra partiet i stor stil.

Mere end hver fjerde af Socialdemokratiets arbejdervælgere har forladt partiet siden valget i september 2011. Tilbagegangen blandt arbejderne er faktisk mere end dobbelt så stor for partiet, end den er blandt vælgerne som helhed.

Det viser en prognose, som professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet har lavet for Altinget.dk på baggrund af mere end 30.000 Gallup-interviews fra sidste folketingsvalg og frem til nu.

Opsigtsvækkende tal
"Det er meget usædvanligt. De politiske partier i Danmark ændrer kun sjældent deres sociale profiler, hvilket betyder, at partierne har tilbøjelighed til at gå lige meget frem eller tilbage inden for de forskellige grupper, når de ændrer deres styrke," siger Søren Risbjerg Thomsen.

Mens de ufaglærte og faglærte vælgere flygter fra Socialdemokratiet, så er de strømmet til Venstre, der nu er landets suverænt største arbejderparti med 31,8 procent af arbejdernes stemmer, mens S er helt nede på 22,2 procent i denne vælgergruppe.

De tal var stort set lige omvendt ved valget for lidt over et halvt år siden. Hos Socialdemokraterne har man ellers i årevis forsøgt at analysere sig frem til, hvordan man kunne få "blå Bjarne" tilbage, som denne vælger hedder internt i partiet. Denne typisk privat-ansatte faglærte arbejder, som gik over til Venstre ved valget i 2001.

Meget alvorligt for S
"Det er meget alvorligt. Både for partiets selvforståelse, men også matematisk. Det har været Socialdemokratiets ambition gennem ti år at få blå Bjarne tilbage i folden. Nu er han ved at glide dem af hænde igen," siger Kristian Madsen, der er lederskribent på Politiken.

Han er tidligere formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, eks-taleskriver for Helle Thorning-Schmidt og eks-informationschef i fagforeningen 3F. Han peger på, at hele løftebruds-diskussionen har betydet meget for arbejdervælgerne, især fordi S-SF's løfter før valget var med til at trække arbejdervælgere hen over midten.

"Hele optakten til valget handlede om efterløn. Og arbejderne bider ikke på argumentet om, at det bare var ærgerligt, at man ikke fik 90 mandater. De forstår ikke, at man bare forlod løftet om at frede efterlønnen med et skuldertræk," siger Kristian Madsen.

Budskaberne er langt fra "blå Bjarne"
Og så mener han, at Socialdemokraterne har fokuseret forkert med deres budskaber i begyndelsen af den nye regerings levetid. 

"Det har handlet meget om, at nu har vi droppet den og den stramning på udlændingeområdet eller noget med fertilitetsbehandling eller homoægteskaber. Det ligger altså et godt stykke fra blå Bjarne. De skal finde tilbage til en hårdkogt resultatdagsorden, hvor det handler om job og vækst," siger Kristian Madsen.

På den københavnske vestegn, hvor arbejdervælgerne spiller en stor rolle, er de socialdemokratiske borgmestre ikke overraskede.

"Det kommer ikke bag på mig. For når man kommer med forslag, der piller ved deres sociale rettigheder, så er det klart, at der kommer en reaktion. Der er enorm usikkerhed blandt denne vælgergruppe lige nu. Derfor er det vigtigt, at reformerne bliver socialt afbalancerede. Det er vigtigt for et parti med rod i arbejderbevægelsen, at man kan fastholde de vælgere," siger Ole Bjørstop (S), borgmester i Ishøj.

Også her vurderer man, at hele løftebruds-dagordenen har spillet en stor rolle.
 
"Forventningerne før valget har ikke stået mål med det, der er sket efterfølgende. Den frustration har spillet en rolle. Jeg tror ikke, at arbejdervælgerne pludselig synes, at Venstres politik er god. Jeg tror, det er udtryk for skuffede forventninger, fordi de Radikale endte med at få så stor indflydelse," siger Ib Terp (S), borgmester i Brøndby. 
 
S-toppen: Ingen grund til at justere kursen
Hos Socialdemokratiets ledelse på Christiansborg ser man dog ingen grund til at justere hverken budskaberne eller den politiske kurs.

"Vi vil fortsætte kursen med at gøre det, der er nødvendigt for at skabe arbejdspladser og trække Danmark fri af krisen," siger politisk ordfører Magnus Heunicke (S).

Hvorfor er det netop arbejder-vælgerne, der fravælger jer i så massiv grad? 

"Vi har overtaget ledelsen af nationen i en tid, hvor der er store udfordringer og behov for handling. Der kommer ikke nogen arbejdspladser af sig selv. Og reformerne, der skal laves, kommer heller ikke af sig selv. De kræver lederskab. Og der er ikke noget af det, der er populært. Der er ikke nogen hurtige løsninger, men der er masser af regninger, som skal betales," siger Magnus Heunicke.

Mens arbejderne ved valget var den gruppe, som S havde størst tilslutning fra. Så er partiet nu størst blandt pensionister og dernæst lavere funktionærer, som eksempelvis er skolelærere, pædagoger og sygeplejersker.     

Altinget.dk's gennemsnit siden valget
MålingELSFSRKDLAKVDFAndreN

FV11

6,79,224,89,50,85,04,926,712,30,1 
Okt.-dec 20117,38,421,89,70,54,64,131,611,80,116717
Jan.-mar. 20127,27,321,69,60,54,53,633,212,30,114384
Vejet gennemsnit af meningsmålinger fra Epinion/DR, Gallup/Berlingske T., Greens/Børsen, Rambøll/Jyllands-Posten, Voxmeter/Ritzau og Norstat. Statistisk sikre ændringer siden valget er vist med fed skrift, mens statistisk sikre ændringer siden den forrige måling er vist med kursiv.

Partivalg blandt arbejdere
 ELSFSRKDLAKVDFAndreN

FV11

6,89,630,54,90,93,42,923,018,00,11692
Okt.-dec 20117,68,525,05,20,63,52,929,017,70,11717
Jan.-mar. 20127,76,022,25,40,33,42,431,820,80,11436

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Bjørstorp

Formand, Rådet for Sikker Trafik
cand.polit. (Aarhus Uni. 1974)

Kristian Madsen

Chefredaktør og direktør, A4 Medier
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

Ib Terp

Fhv. borgmester (S), Brøndby kommune
civilingeniør i kemi (DTH 1970)

0:000:00