Debat

Brandstiftelse skal fordømmes

Koncentrat af lederen "Brandstiftelse - Alle bør gøre front mod ekstremismen" i Politiken 9/6 2005. Vi er stolte af, at danske politikere kan leve som almindelige mennesker. Derfor er det også en nødvendighed at brandstiftelsen på Rikke Hvilshøjs hjem mødes med fordømmelse hele vejen rundt.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er derfor ikke bare en selvfølge, men også en nødvendighed, at brandstiftelsen mødes med fordømmelse hele vejen rundt. De, der står bag, skal vide, at der ingen sympati overhovedet findes i det danske samfund for den slags metoder, uanset hvilke motiver der har drevet gerningsmændene.

Leder i Politiken
POLITISK VOLD er stadig sjælden herhjemme. Så meget desto mere skræmmende og forkasteligt er nattens brandattentat mod integrationsminister Rikke Hvilshøjs bil og hjem, som en ukendt gruppe har taget ansvaret for.

Vi er her i landet med rette stolte af, at vore politikere i det store og hele kan leve som almindelige mennesker. Det ville være en på alle måder sørgelig udvikling, hvis attentater som det, vi her har oplevet, i fremtiden skulle gøre det mindre realistisk eller forsvarligt.

Det er derfor ikke bare en selvfølge, men også en nødvendighed, at brandstiftelsen mødes med fordømmelse hele vejen rundt. De, der står bag, skal vide, at der ingen sympati overhovedet findes i det danske samfund for den slags metoder, uanset hvilke motiver der har drevet gerningsmændene.(...)

Når udlændingedebatten er kilde til en polarisering, der løber løbsk, skyldes det ikke kun, at emnet kalder på stærke følelser. Det skyldes også, at vi som samfund her træffer afgørelser, der har barskere konsekvenser for enkeltpersoner end på noget andet område.

Hvis man bliver afvist som asylansøger, eller udvist og adskilt fra sin familie, kan det have konsekvenser, der er hårdere end de fleste danske fængselsstraffe. Da det også drejer sig om ligeværdighed og personlig identitet, er polariseringen og dens ekstremistiske udslag desværre ikke overraskende.

Intet af det kan undskylde endsige retfærdiggøre, at man griber til hærværk, vold eller terror. Det bliver vi alle tabere af, og det vil typisk være de svageste i samfundet, der vil tabe mest. At bekæmpe polariseringens voldelige udtryk er derfor ikke kun en opgave for politiet, men for os alle sammen. Vore folkevalgte har krav på respekt og beskyttelse, og vi bør alle bestræbe os på at holde alle former for ekstremisme - verbal såvel som fysisk - i ave.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rikke Hvilshøj

Public affairs-rådgiver, Grace Public Affairs, fhv. integrationsminister (V), bestyrelsesmedlem, Green Therma, Moranti, Grace Public Affairs og Rahbek Højskole
cand.polit. (Københavns Uni. 1997)

0:000:00