CEPOS: Lovforslag stopklods for lægemidler

INTERNET: VK-lovforslag vil indføre internetcensur over for lægemidler, mener tænketanken CEPOS.
Rasmus Nielsen

Internetcensur er konsekvensen af et nyt lovforslag fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Hvis lovforslaget bliver vedtaget, står både private internetudbydere og internetudbydere af lægemidler til at blive ramt af stramninger, mener den liberale tænketank CEPOS.

Danske internetudbydere må således ikke længere formidle adgang til hjemmesider, der forhandler ulovlige lægemidler, og skal blokere for bestemte udenlandske hjemmesider, hvis de får en henstilling herom fra Lægemiddelstyrelsen. Men private udbydere har oftest ingen ide om, hvorvidt en hjemmeside er ulovlig eller ej, pointerer CEPOS i en pressemeddelelse.

Det er en form for censur, mener Jacob Mchangama, der vurderer, det kun bør være i ekstreme tilfælde, det bør være muligt at ty til den slags sanktioner:

"Der er en politisk tendens til at løse diverse internetudfordringer med internetblokering. Problemet er bare, at man derved pålægger internetudbyderen både det operationelle og juridiske ansvar for noget, som ret beset henhører under myndighedernes ansvarsområde," siger han.

Jacob Mchangama anbefaler derfor, at enhver form for internetblokering kræver forudgående retskendelse, og at politikerne og myndighederne påtager sig et fælles ansvar for at få etableret en overordnet dialog om, hvornår og hvordan internetblokering kan finde sted.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00