Dagens overblik: Meningsmåling spår kanonvalg til Inger Støjberg

Statsministeren reagerer på næse, tidligere premierminister skudt i Japan, og støttepartier vil sætte gasledning på pause. Få fredagens nyhedsoverblik.

Med 10,8 procent af stemmerne står Danmarksdemokraterne ifølge en ny meningsmåling til at blive det fjerdestørste parti.
Med 10,8 procent af stemmerne står Danmarksdemokraterne ifølge en ny meningsmåling til at blive det fjerdestørste parti.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka Skjødt

Velkommen til fredagens politiske overblik, hvor vi begyder med, at Inger Støjberg står til at brage ind i Folketinget.

Hver tiende stemmer ville gå til Inger Støjbergs nye parti, Danmarksdemokraterne, hvis folketingsvalget ville finde sted i morgen. Det svarer til 20 mandater, viser en megafonmåling lavet for Politiken og TV 2.

Med 10,8 procent af stemmerne står det nye parti til at blive det fjerdestørste parti – alene overgået af Socialdemokratiet, Venstre og Konservative. Danmarksdemokraternes partiprogram lader fortsat vente på sig og vil først blive præsenteret efter sommerferien, men Inger Støjberg siger om meningsmålingen til TV 2, at "jeg tror og håber, at det er, fordi danskerne godt er klar over, hvor jeg står, og hvad jeg vil kæmpe for".

Valgforsker Rune Stubager fra Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet bemærker over for Politiken, at meningsmålingen er "voldsomt spændende". Målingen viser, at Dansk Folkeparti ved et valg i morgen ville ryge under spærregrænsen, mens blå blok for første gang siden folketingsvalget i 2019 – i hvert fald i en megafonmåling – nyder større opbakning end rød blok. Forskellen mellem de to blokke er dog marginal.

Undersøgelsen er foretaget blandt 1.021 medvirkende respondenter på over 18 år. Den statistiske usikkerhed er plus-minus et procentpoint af de observerede procenttal for de mindste partier og plus-minus tre procentpoint af de observerede procenttal for de største partier. 

Statsministeren reagerer på næse

Efter at Folketinget i minkberetningen kommer med "alvorlig kritik" af statsminister Mette Frederiksen, udtaler hun, at "jeg tager kritikken til efterretning. Det skriver Jyllands-Posten.

"Som jeg også sagde på et pressemøde i Statsministeriet den 1. juli 2022, vil jeg gerne beklage forløbet – først og fremmest over for minkavlerne," siger hun i et officielt svar til beretningen.

Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Radikale besluttede tirsdag, at sagen, som førte til aflivningen af alle landets mink, uden at myndighederne havde lovhjemmel til at kræve det, skulle koste statsministeren en næse. Det skete, efter at Minkkommissionen afleverede sin beretning til Folketingets Granskningsudvalg.

Ruslands ambassadør benægter krigsforbrydelser i Ukraine

Ikke en eneste krigsforbrydelse i Ukraine har Rusland begået bevidst. Det siger den russiske ambassadør i Danmark, Vladimir Barbin, i et interview med Politiken..

Ambassadøren kom i interviewet også ind på, at forholdet til Vesten er værre end under Den Kolde Krig, og den russiske præsident, Vladimir Putins, mission om at afnazificere Ukraine går lige efter planen.

Mens internationale organisationer har præsenteret flere eksempler på krigsforbrydelser, affejer den russiske ambassadør spørgsmålet om, hvorvidt Rusland begår krigsforbrydelser i Ukraine ved at sige: "Med vilje, nej. Der er ingen sådan hensigt".

Kampen om Boris Johnsons afløser begynder

Som den første har den tidligere militærmand Tom Tugendhat meldt sig på banen i kampen om at afløse Boris Johnson som premierminister i Storbritannien. Det skriver Ritzau ifølge Berlingske.

Efter massivt pres meddelte Boris Johnson torsdag på et pressemøde, at han trak sig som formand for Det Konservative Parti. Han sagde samtidig, at han ville fortsætte som premierminister og tjene sit land, indtil "en ny leder er på plads".

Boris Johnson havde på to døgn oplevet, at over 50 ministre, juniorministre og rådgivere havde forladt regeringen. Boris Johnsson sagde torsdag, at "selvom tingene ser mørke ud nu, er vores fremtid sammen gylden".

Læs også

Tidligere premierminister skudt

Japans længst siddende premierminister, Shinzo Abe, er død efter skud under et politisk arrangement i den vestjapanske by Nara. Det bekræfter Hidetada Fukushima, der er leder for akutafdelingen på Nara Medical University Hospital, på et pressemøde, som nyhedsmediet BBC har omtalt.

"Det er barbarisk og ondskabsfuldt og kan overhovedet ikke tolereres. Jeg fordømmer det her på det kraftigste. Regeringen vil gøre alt for at svare igen," sagde premierminister Fumio Kishida kort efter skyderiet ifølge DR.

En 41-årig er, beretter Ritzau ifølge DR, blevet anholdt drabsforsøg på den tidligere premierminister, og en pistol, der menes at være blevet brugt til angrebet, er også fundet. Der er søndag valg til det japanske overhus.

Støttepartier vil sætte gasledning på pause

Vi skal tilbage til Danmark, hvor Enhedslisten og Radikale Venstre vil have 115 kilometer lang gasledning til Lolland og Falster sat på pause. Den statsstøttede gasledning, som skal forsyne Nordic Sugars to sukkerfabrikker, risikerer nemlig at blive dyrere end den ene milliard kroner, som danske gaskunder i forvejen skal betale, skriver DR.

Da regeringen valgte at anlægge gasledningen for godt halvandet år siden, ville regeringen spare Nordic Sugar for en stor ekstraregning på 160 millioner kroner årligt, som det ville koste selskabet at omlægge produktionen fra kul og olie til grøn strøm. Men med krigen i Ukraien, som har fået gaspriserne til at stige, og med grønne reformer i Danmark og i EU vurderer eksperter, at grøn strøm ikke vil være dyrere for sukkerfabrikkerne.

"Det hænger ikke sammen for samfundet. Det hænger ikke sammen for Nordic Sugar, og der bliver en meget stor regning, som skal fordeles på gaskunderne, der i forvejen har meget høje gaspriser," siger klima- og energiordfører Rasmus Helveg Petersen (R) til DR.

Nye retningslinjer: Ministre må ikke slette sms'er

Sagerne om de slettede sms'er får nu Justitsministeriet til at komme med nye retningslinjer, som siger, at statslige myndigheder bør instruere nuværende medarbejdere og ministre i ikke at slette arbejdsrelaterede sms-beskeder på deres tjenestetelefoner. Det skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

Under Minkkommissionens arbejde kom det frem, at statsminister Mette Frederiksen (S) og ledende embedsmænd automatisk havde slettet beskeder fra deres telefoner. Det betød, at kommissionen ikke kunne få adgang til at se dem.

Justitsminister Mattias Tesfaye (S) udtaler, at "Minkkommissionens tilgang til sms'er har skabt behov for klare retningslinjer". De statslige myndigheder skal senest 1. oktober leve op til retningslinjerne.

Det sker i dag:

  • Løbende: G20-landenes udenrigsministre afholder møde den 7. og 8. juli på Bali, efter at krigen i Ukraine har skabt splid i gruppen, fordi flere lande ønsker at udelukke Rusland.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Rasmus Helveg Petersen

Kommunikationschef, Vattenfall Danmark, fhv. MF (R), klima- og energiminister
journalist (DJH 1993)

0:000:00