De blev vraget til valget - det laver de i dag

NYHED: Valget sendte 21 politikere ud i mørket. Der er stor forskel på, hvor langt de er kommet siden. 14 har allerede valgt at genopstille.
Martin Lidegaard fra De Radikale var et af de 21 folketingsmedlemmer, der ikke blev genvalgt. I dag er han  politisk konsulent for People Group.
Martin Lidegaard fra De Radikale var et af de 21 folketingsmedlemmer, der ikke blev genvalgt. I dag er han politisk konsulent for People Group.
Anders Heissel

Jeg har fået stor erfaring med at forhandle. At kende modpartens psykologi og synspunkter og vide, at man nogle gange skal spille så højt ud, at modparten hidser sig gevaldigt op.

Elisabeth Geday
Tidl. MF for De Radikale

Nogle har allerede fuld gang i karrieren, mens andre går hjemme med små børn eller sover længe og opvarter kæresten.

For lidt over to måneder siden blev folketingsvalget endestationen for 21 politikere, der ellers med næb og kløer i valgkampen havde kæmpet for at forny billetten til endnu en periode på Christiansborg. Men vælgerne ville det anderledes, og for blandt andre De Radikales Martin Lidegaard var det en hård oplevelse at blive valgt fra af vælgerne.

"Men det var også en befriende oplevelse, fordi man pludselig fik sit liv tilbage og havde en blank fremtid. Mens man sidder på Christiansborg, tror man ikke, at der findes et liv uden for murene. Men det gør der, kan jeg konstatere," siger Martin Lidegaard til Altinget.dk.

Dokumentation

Det laver de vragede politikere nu:

Venstre:

1. Jens Hald Madsen - genopstiller Den tidligere udenrigspolitiske ordfører Jens Hald Madsen har fået flere konkrete jobtilbud som rådgiver inden for den finansielle branche. Men den økonomuddannede politiker har valgt at sammensætte en bred vifte af rådgiver- og kommunikationsopgaver inden for blandt andet bankverdenen. Desuden vil han som iværksætter starte erhvervsprojekter op. Begge ting er dog stadig i deres vorden, og han kan derfor ikke fortælle mere. Endeligt overvejer han Europa-Parlamentet, som han er blevet opfordret til at stille op til.

2. Charlotte Antonsen - regner med at genopstille
Efter 17 år i Folketinget som Venstres EU-ordfører røg Charlotte Antonsen ud ved valget, men hun går nu efter at blive valgt til Europa-Parlamentet om halvandet år. Indtil da overvejer hun et civilt job inden for eventuelt kommunikation eller organisationsstrategi, men har opsparet omkring to års løn på grund af de mange år i Folketinget og dropper derfor måske det civile job for at vente på EU-valget.

3. Hans Andersen - genopstiller <img src="@nyimg=2623@" alt="" align="left" />
Efter seks år i Folketinget holder Hans Andersen fri med sin seks måneder gamle datter. Som uddannet revisor vil han gerne tilbage til sit fag, og det kunne være i et medicinalfirma, som kobler hans politiske erfaring fra sundhedsområdet eller en anden virksomhed, som ikke har noget med politik eller sundhed at gøre.

4. Ulrik Kragh - genopstiller
Den tidligere forsvarsordfører for Venstre bruger sin tid som blandt andet kommitteret for Hjemmeværnet og bestyrelsesformand for energiselskabet NRGi i det østjyske.

5. Irene Simonsen - genopstiller ikke
Venstres tidligere integrationsordfører blev kort efter valget ansat som vicegeneralsekretær i velgørenhedsorganisationen Care4You.

6. Marion Pedersen - genopstiller
Marion Pedersen er nu sekretær i virksomheden Sundhed & Livsmod, der blandt andet laver udendørs motionspladser. Er desuden suppleant for Søren Pind, som hun erstatter i to uger i januar og februar i år.



Socialdemokraterne:

7. Vibeke Grave - overvejer, om hun vil genopstille
Socialdemokraten fra Lolland er for en kort bemærkning vendt tilbage til Folketinget som suppleant for Magnus Heunicke, der har barselsorlov fra 10. januar til 29. februar. Samtidig er hun leder af et projekt i Lolland Kommune, der skal skaffe tilbud til skoletrætte unge. Et job, hun fortsætter i efter suppleant-perioden.

8. Troels Ravn - genopstiller
Den læreruddannede socialdemokrat er nu skolekonsulent i Vejen indtil sommer, hvor han får sit job som skoleleder på Gesten Skole tilbage. Jobbet havde han orlov fra som folketingsmedlem.

9. Bjørn Medom Nielsen - genopstiller
Bjørn Medom Nielsen har fået forlænget sin orlov som lærer på den tekniske skole EUC Lillebælt i Fredericia. I stedet er han i gang med en lederuddannelse på Danmarks Forvaltningshøjskole.

10. Hüseyin Arac - genopstiller
Den århusianske socialdemokrat havde i sin tid i Folketinget orlov som tolk, og det arbejde har han nu så småt genoptaget. Han tolker dansk-tyrkisk i Århus Kommune, og tolker desuden for både retten og politiet i Århus.

 

Dansk Folkeparti:

11. Walter Christophersen - genopstiller ikke
Den tidligere trafikordfører laver ingenting for tiden, og i en alder af 56 år lader han sig pensionere, når han er færdig med at få sin løn fra Folketinget. Han er uddannet inden for shipping, men vil ikke tilbage på arbejdsmarkedet.

 

De Konservative:

12. Christian Wedell-Neergaard - genopstiller
Den tidligere finans- og miljøordfører er gået i gang med at søge nye job, men har ikke fundet noget endnu. Han vil gerne bruge de evner til at sætte sig ind i den politiske proces til eventuelt at rådgive andre.

13. Allan Niebuhr - genopstiller
Den politiuddannede Allan Niebuhr er tilbage som betjent efter at have haft orlov i sin tid i Folketinget. I dag er han ansat ved nærpolitiet i Padborg og skal blandt andet stå for SSP-samarbejdet.

 

De Radikale:

14. Charlotte Fischer - regner ikke med at genopstille
Som tidligere sundhedsordfører har Charlotte Fischer ikke sluppet området og er i gang med at skrive en debatbog om det danske sundhedsvæsen sammen med journalisten Anne Meiniche. Hun er derudover i gang med et samarbejde med kommunikationsfirmaet Advice, hvor hun skal være rådgiver på sundhedsområdet.

15. Elisabeth Geday - regner med at genopstille
Den tidligere arbejdsmarkedsordfører Elisabeth Geday holder en slags forældreorlov, men er på jagt efter et nyt arbejde inden for kommunikation, som hun tidligere har beskæftiget sig med.

16. Ole Glahn - genopstiller ikke
Den tidligere fødevareordfører og rektor for Holbæk Seminarium er i gang med at starte nyt firma, men vil endnu ikke fortælle mere konkret.

17. Martin Lidegaard - genopstiller
Siden valget har Martin Lidegaard skrevet en bog om klimapolitik og begynder desuden snart i et job som politisk konsulent for kommunikationsvirksomheden People Group. Her skal han rådgive firmaer, der arbejder med energi eller trafik og som har brug for hjælp til lobbyisme i forhold til det politiske system og medierne. Han underviser desuden i politik på Krogerup Højskole.

18. Poul Erik Christensen - genopstiller
Den tidligere skatteordfører er vendt hjem til familievirksomheden Skive Offset, hvor han også tidligere arbejdede.

 

Enhedslisten:

19. Rune Lund - genopstiller
Den tidligere trafik- og udenrigspolitiske ordfører slapper af, opvarter sin kæreste og har ikke noget nyt arbejde. Samtidig med valget blev han uddannet i statskundskab fra Købehavns Universitet og vil bruge den uddannelse samt hans politiske erfaring til at søge nyt job.

 

Ny Alliance:

20. Leif Mikkelsen - har ikke afgjort, om han genopstiller
Den tidligere Venstre-mand blev trods skiftet til Ny Alliance ikke valgt og er i stedet blevet landsformand for det nye parti. Han har givet sig selv tre måneder til at få partiet på ret kurs, men han har ikke jobplaner på tegnebrættet, hvis det mål ikke nås. Han vil dog blandt andet hellige sig jobbet som bestyrelsesformand for DGI-byen i København.

21. Inge-Lene Ebdrup - har ikke afgjort, om hun genopstiller
Den tidligere Venstre-kvinde fik ikke genvalg i de nye gevandter fra Ny Alliance, og hun overvejer nu to muligheder: enten at gå tilbage til sin uddannelse og starte selvstændigt som ejendomsmægler i det nordjyske eller prøve noget helt andet inden for eksempelvis kommunikation eller HR.


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00