De sendte en dame - med jagttegn

ROKADE: Karen Ellemann (V) bliver ny miljøminister med den klare ambition at få miljøet højere på dagsordenen. Hun har ikke beskæftiget sig med miljøpolitik før, men er glad for natur - og har jagttegn.
Karen Ellemann (V) er miljøets nye minister.
Karen Ellemann (V) er miljøets nye minister.Foto: Steen Evald
Anders Jerking
Det er en grøn minister, der nu indtager Miljøministeriet. Grøn, fordi Karen Ellemann (V) ikke tidligere har beskæftiget sig med miljøpolitik, og grøn, fordi hun med egne ord selv bruger naturen meget - og sågar har jagttegn.

"Jeg har det som min helt klare ambition at få miljøet højere op på dagsordenen. Både i regeringen og på den enkelte borgers dagsorden," sagde Karen Ellemann i går, da hun fik overdraget miljøministerposten af Troels Lund Poulsen (V), som nu skal være skatteminister.

Ikke landmand 
Karen Ellemann erkendte, at hun ikke tidligere har beskæftiget sig med miljøpolitik, men understregede, at hun flittigt bruger naturen - bader i Øresund, løber i skoven og som nævnt har jagttegn.
"Og så minder mine børn mig om vores fælles forpligtelse til at efterlade vores miljø i bedre stand, end vi selv har overtaget det," sagde hun og understregede, at hun kommer med en helt anden baggrund end sin forgænger.

"Der er ikke kommet en landmand i dag," sagde hun og forklarede, at hun ser det som en gevinst, at hun har en anden baggrund end sin forgænger, Troels Lund Poulsen (V), der fra sin første dag måtte kæmpe med et image som "Traktor Troels".

"Jeg ser det som en fordel, at jeg ikke kommer med en landmandsbaggrund. Troels Lund har haft sine udfordringer ved at være miljøminister fra Venstre og landmand. Jeg ser det som en styrke, at jeg kommer hertil uden at være bundet op på nogle kæpheste," siger Karen Ellemann.

Fakta

Blå Bog: Karen Ellemann

Karen Ellemann Kharabian, født 26. aug. 1969 i Charlottenlund, datter af fhv. udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen og sekretær Hanne Ellemann-Jensen. Fraskilt. Mor til to børn, født i 1998 og 1999.

Parlamentarisk karriere
Indenrigs- og socialminister fra 7. apr. 2009.
Folketingsmedlem for Venstre i Københavns Omegns Storkreds fra 13. nov. 2007.
Partiets ordfører for familiepolitik og udlændinge og integration 2007-2009. Medlem af Socialudvalget, Udenrigsudvalget og Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2007-2009. Stedfortræder i Uddannelsesudvalget, Sundhedsudvalget og Boligudvalget 2007-2009.

Uddannelse og erhverv
Uddannet lærer, N. Zahles Seminarium, fra 2002 til 2004.
Student, Holte Gymnasium, fra 1986 til 1989.

Lærer, Rungsted Skole, fra 2003 til 2007.
Selvstændig, journalist, fra 1999 til 2002.
Daglig leder, Dagmar Teatret, fra 1996 til 1999.
Administrationschef, Brinkmann Kommunikation, fra 1995 til 1996.
Daglig leder, Scandinavian Models, fra 1993 til 1995.
Konsulent, The Voice, fra 1990 til 1993.


Kilde: ft.dk

Parat til konflikter 
Både Danmarks Naturfredningsforening og flere oppositionspartier er bekymrede over, om den nye miljøminister kan bide skeer med den nye minister for landbrug og fødevarer, Henrik Høegh (V), der har en fortid som viceformand i Dansk Landbrug. Den bekymring er helt ubegrundet, mener Karen Ellemann, der er parat til at lægge arm med både landbruget og Venstres folketingsgruppe, hvis det bliver nødvendigt.

"Politik er konflikter, så det er ikke en udfordring, jeg frygter. Jeg ser det som spændende."

Jeg har det som min helt klare ambition at få miljøet højere op på dagsordenen. Både i regeringen og på den enkelte borgers dagsorden.

Karen Ellemann (V)
Ny miljøminister

40-årige Karen Ellemann, der er datter af tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V), er uddannet lærer og har arbejdet på radio, modelbureau, som journalist og som leder af en biograf. Hun blev valgt til folketinget i 2007, og i april sidste år blev hun udnævnt til indenrigs- og socialminister. Siden har hun været involveret i en række uheldige sager, blandt andet om kommunale madpakker og julehjælp til socialt udsatte.

Da hun i går tog afsked med sit gamle ministerium, lagde hun ikke skjul på, at hun gerne ville være blevet. Men sådan blev det ikke. Nu bliver madpakke-ordninger skiftet ud med vand- og naturplaner. Ligesom der forude venter en kontroversiel beslutning om placeringen af det nye testcenter for vindmøller.

Og skulle der være en enkelt hare, der allerede er krøbet i skjul, beroliger den nye minister med, at hun ikke har løsnet et skud i ti år.

Læs i morgen: Sådan var Troels Lund som miljøminister

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Karen Ellemann

Generalsekretær, Nordisk Ministerråd, fhv. minister, MF (V) og medlem af Folketingets Præsidium
lærer (N. Zahles Seminarium. 2004)

0:000:00