Den uventede liberalistiske bølge

BAGGRUND: På trods af finanskrise og boligboble har de liberalistiske strømninger vundet stærkt frem i den danske debat. Men vælgernes holdning har ikke ændret sig i nær samme omfang som partiernes.
"Da LA først fik en vis opbakning, følte også Venstre sig presset til at gå i mere liberal retning," mener Anders Samuelsen.
"Da LA først fik en vis opbakning, følte også Venstre sig presset til at gå i mere liberal retning," mener Anders Samuelsen.Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Erik Holstein
CEPOS' indflydelse har været betydelig og er en af forklaringerne på, at den økonomiske debat har rykket sig i borgerlig retning. Så langt er man enig i Liberal Alliance og Enhedslisten.
CEPOS' indflydelse har været betydelig og er en af forklaringerne på, at den økonomiske debat har rykket sig i borgerlig retning. Så langt er man enig i Liberal Alliance og Enhedslisten. Foto:

Tilbage i 2007 toppede den andel, der hellere ville have velfærdsforbedringer end skattelettelser. Den andel er faldet lidt siden da, men den ligger stadig markant højere end i 90'erne.

Jørgen Goul Andersen
Professor ved statskundskab, Aalborg Universitet

Det var ikke lige den udvikling, man havde set i krystalkuglen.

Der havde i et årti været konsensus om den socialdemokratiske velfærdsmodel, og efter finanskrisen og sammenbruddet i boligmarkedet forventede de fleste øget regulering og massiv kritik af markedskræfterne. I stedet fik man et liberalistisk gennembrud i Danmark.

Går man blot tre år tilbage, lå Venstre nede og svingede på lidt over 20 procent. Et parti som Liberal Alliance scorede kun promiller, og de færreste gav et egentlig liberalistisk parti en reel chance i et Danmark, hvor selv Anders Fogh Rasmussen (V) og Claus Hjort Frederiksen (V) brystede sig af, hvor mange flere offentligt ansatte der var blevet i VK-regeringens tid.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00