Derfor kan et sexet emne til en folkeafstemning øge unges valgdeltagelse på livstid

Når den generelle valgdeltagelse er høj, er andelen af unge vælgere relativt højere. Et forsigtigt bud lyder på, at forsvarsforbeholdet vil sælge flere billetter end patentdomstolen i 2014, men ikke så mange som Euro-afstemningen i 2000.

Folkeafstemningen om EUs patentdomstol i 2014 er den danske afstemning om EU, der har haft lavest valgdeltagelse. For unges vedkommende er en lav valgdeltagelse generelt lig med en endnu lavere relativ deltagelse. 
Folkeafstemningen om EUs patentdomstol i 2014 er den danske afstemning om EU, der har haft lavest valgdeltagelse. For unges vedkommende er en lav valgdeltagelse generelt lig med en endnu lavere relativ deltagelse. Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget.dk
Gitte Skotby-Young Ballenstedt

Vi vil så gerne opdrage ungdommen. Give dem gode og sunde vaner i forhold til alkohol, rygning, kost og motion. Men på endnu et område er der god grund til, at vi som samfund lægger os i selen for at give ungdommen gode vaner: Valgdeltagelse.

Ved flere studier er det nemlig konkluderet, at det er vanedannende at stemme.

Sagt på en anden måde er det bevist, at får man unge til at stemme første gang, de har mulighed for det, er der større sandsynlighed for, at de fortsætter med det.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00