DF før forhandlinger om finansloven: De store knaster bliver udlændinge og pensionister

INTERVIEW: Med sit bud på en ny finanslov har regeringen allerede tilgodeset en del af Dansk Folkepartis ønsker. Men finansordfører René Christensen (DF) forudser stadig, at der kommer et par svære slag i de kommende forhandlinger.

Dansk Folkepartis krav om et paradigmeskift kommer til at blive en knast i de kommende forhandlinger om en ny finanslov, siger René Christensen (DF).
Dansk Folkepartis krav om et paradigmeskift kommer til at blive en knast i de kommende forhandlinger om en ny finanslov, siger René Christensen (DF).Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Med fokus på ældre og sundhed og et fravalg af skattelettelser ligner det, at regeringens bud på en ny finanslov ligger lige til højrebenet for Dansk Folkeparti.

Dansk Folkeparti vil dog have mere. Partiets finansordfører, René Christensen, er klar med en række prioriteringer i de kommende forhandlinger, hvor blandt andet en reserve på 1,35 milliarder kroner skal udmøntes.

Hvad bliver Dansk Folkepartis vigtigste prioriteringer?

Dokumentation

René Christensen om sundhed, ældreområdet og omprioriteringsbidraget

Hvordan ser det her udspil ud på sundhedsområdet – hvor langt fra skiven er regeringen? 

"Regeringen er begyndt er skyde sig ind. Det, man også skal huske, er, at vi sidste år med hiv og sving fik fjernet omprioriteringsbidraget på sundhedsvæsenet. Det har selvfølgelig hjulpet noget på det, at man ikke skal spare to procent på sundhedsvæsenet. Men der er stadig udfordringer, og vi har en del prioriteringer, men det er ikke dem alle sammen, der er i milliardklassen."

Er der nok til ældreområdet

"Nej, det er der ikke. Men det er positivt, at der overhovedet er noget med. Det er vi sådan set ikke vant til med den her regering."

Men når I nu skal sætte en slutdato på omprioriteringsbidraget, bliver det så en hel afskaffelse af omprioriteringsbidraget, eller bliver det en overgang til det her andet?

"Der vil vi nok gerne have det på blandt andet gymnasieområdet – også de større gymnasier. På universiteterne, der kan man sige, at det er en hel anden slags forretningsgang, der er på universiteterne."

Så der er I åbne for regeringens model med at fortsætte omprioriteringsbidraget mod et løfte om, at de sparede kroner går direkte tilbage til samme område?

"Der er vi åbne for at se på, om man egentlig kan skabe noget – fx andre miljøer – ved at omlægge inden for egne rammer. Og der tror jeg faktisk, at man kan få en fornuftig dialog med universiteterne, altså hvor de siger, at der er faktisk noget, vi gerne vil prioritere. Hvordan kunne vi egentlig gøre."


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00