DF udsender lokketoner til venstrefløjens EU-modstandere

DF's spidskandidat Anders Vistisen håber at få EU-modstanderne fra venstrefløjen med på vognen ved at melde pas på nogle af de områder, der skiller DF og venstrefløjen. Folkebevægelsens talskvinde giver en kold skulder.    

Anders Vistisen (DF):"Folk som Søren Søndergaard (EL) og Jens Peter Bonde (JuniBevægelsen) løftede EU-kritikken flot."<br>&nbsp;Her ses Vistisen i&nbsp; debat&nbsp;med SF's Kira Marie Peter-Hansen ved et EU-arrangement hos Venstre.&nbsp;
Anders Vistisen (DF):"Folk som Søren Søndergaard (EL) og Jens Peter Bonde (JuniBevægelsen) løftede EU-kritikken flot."
 Her ses Vistisen i  debat med SF's Kira Marie Peter-Hansen ved et EU-arrangement hos Venstre. 
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Nationale uenigheder mellem DF og venstrefløjen bliver sat ud af spillet på centrale områder, når det kommer til konkret EU-politik i Europa-Parlamentet. Derfor bør venstrefløjens EU-kritiske vælgere overveje at stemme på Dansk Folkeparti.  

Det mener DF-spidskandidat Anders Vistesen, der stiller det op på denne måde:

"Forestil dig at der kommer et meget Israel-venligt forslag op, som vi ville have stemt for i en dansk sammenhæng. I Europa-Parlamentet vil vi stemme imod, fordi vi er imod, at EU skal blande sig i udenrigsanliggender. Så en række af de områder, der skiller os fra venstrefløjen, vil slet ikke komme i spil."

Venstrefløjen har ført nogle vigtige sager frem i EU.

Anders Vistisen
Spidskandidat for DF

Anders Vistisen forsøger dermed at drage fordel af, at DF er det eneste tilbageværende EU-modstanderparti. Det giver mulighed for at bejle til EU-modstandere, der tidligere stemte på Enhedslisten eller Folkebevægelsen mod EU:

"På en række områder vil vi stemme imod med en stemmeforklaring om, at det er national kompetence, og vi ikke mener, EU skal blande sig her. Det gælder hele udenrigsområdet, og det gælder også emner som skat, arbejdsmarked og socialpolitik. Derfor er det uden betydning, om vi på nationalt plan er enige med den ene eller anden side her, " siger Vistisen.

Læs også

Søndergaard og Bonde løftede flot
DF-spidskandidaten "begræder, at EU-modstanden på venstrefløjen nu er væk":
"Venstrefløjen har ført nogle vigtige sager frem, ikke mindst når det gælder kritik af EU's demokratiske underskud, den manglende åbenhed og alt lobbyarbejdet i Bruxelles. Det er områder, der blev løftet rigtig flot af folk som Søren Søndergaard (EL) og Jens Peter Bonde (JuniBevægelsen)," siger Vistisen og tilføjer:

"Nu er vi det eneste tilbageværende modstanderparti, og så føler vi os også forpligtet til at repræsentere bredere end før. Vi vil arbejde for, at Danmark selv bestemmer, og så må vi tage slåskampene hjemme i Folketinget."

Som det eneste modstanderparti føler vi os forpligtet til at repræsentere bredere end før.

Anders Vistisen
Spidskandidat for DF

Uenighed om migrantpolitik
Hos Folkebevægelsen hos EU mødes Vistisens invitation dog med en god portion skepsis:
"Der skal nok være nogle af dem, der tidligere har stemt på os, der vil stemme på DF i stedet. Men det vil være et mindretal. Der er stadig meget, der skiller," siger medlem af forretningsudvalget og projektleder for Folkebevægelsen Susanna Dyre-Greensite, der specielt på et område ser meget store uenigheder:

"Hvis man stemmer på DF, er man nødt til at købe hele pakken, inklusive en meget hård retorik på migrantområdet, og den tror jeg ikke, mange af vores medlemmer køber. Vores EU-politik bygger også på menneskerettighederne."

Det lyder nu lidt som en omgang valgflæsk.

Susanna Dyre-Greensite
Projektleder for Folkebevægelsen mod EU

Hun tilføjer dog: "Men der kan selvfølgelig være forskel på holdningen hos vores medlemmer, og dem der blot har stemt på Folkebevægelsen."

Susanna Dyre-Greensite er også skeptisk over for Vistisens løfte om at favne bredere:
"Det lyder dejligt, men det er ikke lige det indtryk, man får, hvis man hører Vistisen i debatterne," siger Folkebevægelsens talskvinde og tilføjer:  

"Der mangler ganske rigtigt en tværpolitisk EU-modstand, og jeg kan godt forstå DF's strategi. Men det lyder nu lidt som en omgang valgflæsk."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Vistisen

MEP (DF)
cand.jur. (Aarhus Uni. 2013)

Susanna Dyre-Greensite

Formand, Folkebevægelsen mod EU
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2019)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024