DSU-formand: Nødvendigt at kritisere regeringen

INTERVIEW: Formanden for DSU efterlyser en mere ekspansiv finanspolitik og et konjunkturafhængigt dagpengesystem. Men grundlæggende mener hun, at regeringen gør det godt.
Camilla Schwalbe har af nødvendighed kritiseret regeringen på flere punkter. Men også rost den for opgøret med ti års deroute under det borgerlige styre.
Camilla Schwalbe har af nødvendighed kritiseret regeringen på flere punkter. Men også rost den for opgøret med ti års deroute under det borgerlige styre.Foto: Pressefoto
Camilla Brejner Schwalbe er egentlig uerfaren som formand for Danmark Socialdemokratiske Ungdom. Hun har kun siddet i formandsstolen i godt et halvt år.

Alligevel virker hun både i fremtoning og argumentation som en rutineret hverdagspolitiker. Den ungdomspolitiske idealisme lurer under overfladen, men hendes blik for pragmatisk realpolitik fejler ikke noget. Og så tør hun bekrige både venner og fjender.

Det har den socialdemokratiske top fået at mærke. Den 26-årige socialrådgiver in spe har brugt store dele af sit første halve år som DSU-formand på at kritisere moderpatiet. Af nødvendighed, lader hun forstå.

"Jeg har været meget hård i mine udmeldinger. Men det har været nødvendigt. Det skal jo forstås som konstruktiv kritik," siger hun og fortsætter:

"Nogle ting kan jeg ikke sidde overhørig. For eksempel skatteaftalen med de borgerlige, som efter min mening var et fejlskud. Den skulle være landet med Enhedslisten."

Fakta

Camilla Schwalbe:
Født 25. april 1986
Formand for DSU siden maj 2012
Hun afløste Peter Hummelgaard Thomsen og blev dermed den blot anden kvindelige DSU-formand
Valgt ind i Tårnby Kommunalbestyrelse med 366 personlige stemmer
Er i gang med socialrådgiver-uddannelsen

To store nederlag
Det er da også skatteaftalen sammen med de forliste trepartsforhandlinger, Camilla Schwalbe fremhæver som de største socialdemokratiske nederlag i regeringens første år.

"For mig stikker to ting ud: De forliste trepartsforhandlinger, som skulle så kimen til et fremtidigt stærkt arbejdsmarked. Det har forsinket jobskabelsen markant og er skyld i, at vi oplever en stadigt stigende ledighed. Den andet er skatteaftalen, hvor vi måtte acceptere, at vi i fremtiden mindreregulerer overførselsindkomster," konstaterer hun skuffet.

Der er sket et værdiskred de sidste 10 år. De borgerlige har italesat, at man er sin egen lykkes smed. Det giver udslag nu. Flere og flere føler, at de står sig selv nærmest frem for at bakke op om fællesskabet.

Camilla Schwalbe
Formand for DSU

Lige netop skuffelsen har omgæret regeringen og Socialdemokraterne siden Folketingesvalget. Dermed flugter Schwalbes syn meget godt overens med det billede af regeringen, der tegnes i medierne. Eller hvad?

"Nej, slet ikke. Der er mange flere sejre end nederlag. Eksempelvis afskaffelsen af fattigdomsydelserne. Det var en milepæl, der ikke fik så stor politisk opmærksomhed, som det fortjente. Vi har immervæk løsnet det økonomiske jerngreb, som Pia Kjærsgaard og den borgerlige regering holdt de fattigste i," som hun formulerer det.

Man kan tydeligt mærke iveren efter at forklare, hvordan regeringen har gjort op med ti års borgerligt styre. Hvordan regeringen har sat en ny kurs for Danmark. Men afskaffelsen af fattigdomsydelserne er i økonomisk henseende et relativt billigt indgreb, der skønnes at koste staten i omegnen af 800 millioner kroner.

"Vi skal turde bruge penge"
Camilla Brejner Schwalbe erkender, at der skal meget større økonomisk indgriben til, før der ikke blot er tale om en lille kursændring, men en helt ny retning for Danmark. Derfor vil hun hellere udfolde sit synspunkt på den overordnede finanspolitiske prioritering. Og her virker hun til at være på hjemmebane.

Gang på gang fremhæver hun, at socialdemokrater ikke skal rive ned, men bygge op. Turde bruge penge. Turde investere, trods den økonomiske krise.

"Vi har lave renter og generelt gunstige vilkår lige nu. Hvorfor tør man så ikke investere? Jeg så gerne en mere omfattende kickstart, hvor vi investerede og skabte job. Nulvækst i det offentlige er for mig ikke socialdemokratisk politik," siger hun.

Og det plejer det vel heller ikke at være. Men regeringsprogrammet lægger som bekendt op til, at regeringen viderefører den borgerlige regerings økonomiske politik i bredeste forstand. Ifølge Schwalbe noget af en tidsel i et regeringesgrundlag, som hun ellers i sin helhed kan stå inde for.

"Jeg har svært ved at abonnere på en videreførelse af den blå økonomiske politik. Men der er krisetid og konvergenskrav fra EU at forholde sig til. Så råderummet er ikke enormt," siger hun.

Betyder det, at den borgerlige økonomiske politik er den sundeste i krisetid?

"Nej, bestemt ikke. Jeg har ofte advaret Socialdemokraterne mod at gå i den borgerlige fælde, der hedder, at spareiver og nedskæringer er vejen ud af krisen. Det vil dræbe al udvikling. Vi kan ikke spare os til velstand," pointerer hun indigneret. Selvom det er hørt før, lyder det ikke som et politisk standardsvar. Snarere som et velovervejet argument mod, hvad hun kalder "10 års deroute" under VK-regeringerne.

Efterlysning: Nyt dagpengesystem
Ud over en mere ekspansiv finanspolitik, ifølge Schwalbe i form af en mere omfattende kickstart, efterlyser hun også ændringer på efterårets mest omtalte område: dagpengene. Hun er helt på linje med de økonomiske vismænd, når de foreslår et konjunkturafhængigt dagpengesystem.

"Jeg ønsker mig et konjunkturafhængigt dagpengesystem og en halvering af genoptjeningskravet, så det igen kommer ned på 26 uger," lyder svaret promte på spørgsmålet om, hvordan det ideelle dagpengesystem ser ud i hendes øjne.

Spørgsmålet er, om hun er den eneste socialdemokrat, der har hede drømme om ændrede dagpengeregler. Alt andet lige er det ikke de udmeldinger, der kommer fra socialdemokraterne på Christiansborg. Er tiden ikke parat til at sige sin mening om dagpengene?

"Jeg er sikker på, at de siger deres mening. Men det er ikke lige der, fokus ligger lige nu. Vælgerne stemte jo på dagpengeforringelserne. Og man kan konstatere, at Radikale ikke vil ændre på reglerne," siger hun. Igen med forståelse for den realpolitiske virkelighed.

Har Radikale og Margrethe Vestager dermed for stor indflydelse på regeringens politik?

For første gang tøver Schwalbe. Inden hun igen griber taktstokken og forklarer:

"Nej, det er Helle Thorning-Schmidt, der sidder for bordenden. Jeg kan ikke genkende det billede, der tegnes i medierne af Vestager som regeringens stærke kvinde. Jeg synes, det er godt for Danmark, at Radikale er en del af regeringen. Men vi skal heller ikke være blinde for, at Radikale til tider har vanskeliggjort opfyldelsen af nogle af vores socialdemokratiske drømme. Mest iøjnefaldende på dagpengespørgsmålet."

Fogh, Hjort og Løkke har skabt egoisme
Selvom Camilla Brejner Schwalbe hårdnakket benægter, at regeringen fører blå politik, erkender hun, at de røde vælgere har haft svært ved at gennemskue det socialdemokratiske projekt i "nødvendighedens politik". Og her ligger grunden måske gemt til den svigtende vælgeropbakning, de seneste mange måneders meningsmålinger har vist.

"Der er sket et værdiskred de sidste 10 år. Når man har haft en regering, der har italesat, at man er sin egen lykkes smed, så betyder det noget for sammenhængskraften og fællesskabet. Det giver udslag nu. Flere og flere føler, at de står sig selv nærmest frem for at bakke op om fællesskabet. Og det flugter ikke særligt godt overens med vores grundlæggende fortælling om regeringsprojektet," lyder DSU-formandens bud.

Den manglende vælgeropbakning skyldes i vid udstrækning, at arbejdervælgerne det seneste år er sivet fra Socialdemokraterne.

Det har Altinget.dk de seneste måneder dokumenteret gennem store Gallup-undersøgelser, der viser, at hver tredje socialdemokratiske arbejdervælger er forduftet. De agter nu at stemme på Venstre eller Dansk Folkeparti.

Alligevel er det det gamle arbejderparti, der er garant for fællesskabet og arbejderværdierne, mener Schwalbe.

"Vi er det sande arbejderparti. Jeg bliver enormt vred, når jeg hører Venstre og Dansk Folkeparti italesætte sig selv som arbejderpartier. Det var dem, der halverede dagpengene, afskaffede efterlønnen, ikke gjorde noget mod social dumping og lukkede øjnene mens 100.000 arbejdspladser forsvandt ud af landet," siger hun og fortsætter:

"Men vi rydder op nu. Det tager tid. Men jeg er meget fortrøstningsfuld i forhold til at tilbagevinde de tabte vælgere. Hvis vi skal ud af krisen, skal vi stå sammen. Jeg er sikker på, at regeringen kan vende skuden og rette op på det flossede samfund, vi overtog efter Anders Fogh, Claus Hjort og Lars Løkke."

"Stemningen vender"
Du sagde i din tale på S-kongressen i september, at regeringen gør det hamrende godt. Stemmer det overens med de lave vælgertilslutninger Socialdemokraterne oplever i øjeblikket?

"Det er nu, man kan se konsekvenserne af den politik, de borgerlige førte. Det kan mærkes ude i de danske hjem. Jeg er sikker på, at folk, også arbejderne, får øjnene op for, hvem der bedst sikrer job og vækst i fremtiden. Jeg underkender ikke udfordringerne. Og du har ret i, at det slet ikke er en succes at ligge på 20 procent i målingerne. Men når næste folketingsvalg står for døren, ser tingene helt anderledes ud. Det er jeg overbevist om," siger Camilla Schwalbe kampivrigt.

De borgerlige får på puklen. Regeringen det samme, når den ikke gør det godt nok. De må alle belave sig på, at det fortsætter de 3,5 år, Camilla Schwalbe stadig har til gode som formand for landets unge socialdemokrater.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00