Efter 15 års nedtur: Vælgerne har fået mere tillid til politikerne

DEMOKRATI: Vælgernes tillid til politikerne har været støt faldende siden 2001. Men udviklingen vendte i 2019, hvor vælgernes tillid pludselig steg igen, viser en stor valgundersøgelse.

Folkets tillid til politikerne toppede i 2001. 
Folkets tillid til politikerne toppede i 2001. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

En historisk demokratisk tillidskrise ser ud til at være brudt. 

Efter næsten tyve års fald i vælgernes tillid til politikerne er udviklingen vendt, og for første gang siden 2001 har vælgerne i år fået mere tillid til politikerne. 

Det skriver Mandag Morgen på baggrund af en stor valgundersøgelse, som mediet har lavet i samarbejde med en af landets førende valgforskere, professor Jørgen Goul Andersen fra Aalborg Universitet. 

”Det er bemærkelsesværdigt, at vælgerne nu har mere tillid til politikerne efter en udvikling, hvor de ved hvert eneste valg efter 2001 har mistet tillid til politikerne. Skiftet i vælgernes tillid ser ud til at være kommet sent i foråret. Det tyder på, at valgkampen, dens temaer og politiske udmeldinger har været afgørende for, at vælgerne igen tror mere på politikerne end før,” siger Jørgen Goul Andersen til Mandag Morgen.

Nærmer sig før-krise-niveau
Den stigende tillid til politikerne bryder de seneste 15-20 års fald. Tilliden lå i top ved valgene i 2001 og 2005. Men så begyndte den for alvor at falde ved de efterfølgende valg og nåede et foreløbigt lavpunkt ved valget i 2015. 

Forklaringen på den pludselige stigning i vælgernes tillid skal ifølge Jørgen Goul Andersen findes i den gode økonomi og lave arbejdsløshed, der har gødet jorden for en mere tilfreds vælgerskare.

Dernæst kommer, at politikerne har flyttet sig på de vigtige vælgerdagsordener om velfærd og klima.

”Danskernes tillid til politikerne afhænger primært af, hvordan landets økonomi udvikler sig, og om vælgerne er tilfredse med den førte politik,” konkluderer han.

Mandag Morgen sætter i denne uge med et stort tema fokus på vælgernes tillid til politikerne. Mandag Morgen sender hver mandag et nyt ugebrev på gaden med analyser af samfundets mest komplekse udfordringer.

Du kan tegne abonnement på Mandag Morgen her

Vælgerne har fået større tillid til politikerne for første gang siden 2001

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørgen Goul Andersen

Professor, Institut for Statskundskab, Aalborg Universitet, forfatter
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1977)

0:000:00