Efterløn afgør valget for hver femte

MENINGSMÅLING: Næsten 16 procent af vælgerne vil ændre deres stemmeafgivning for at stemme på et parti, der er modstander af tilbagetrækningsreformen. Knap 6 procent vil gøre det modsatte.
Det er næppe populært blandt lønmodtagere med fysisk hårdt arbejde, at efterlønnen står til at blive beskåret. Og der er overraskende mange, der vil lade det spørgsmål bestemme, hvor de sætter krydset d. 15. september, viser ny meningsmåling.
Det er næppe populært blandt lønmodtagere med fysisk hårdt arbejde, at efterlønnen står til at blive beskåret. Og der er overraskende mange, der vil lade det spørgsmål bestemme, hvor de sætter krydset d. 15. september, viser ny meningsmåling.
Erik Holstein

Hvis en så stor del af vælgerne gør tilbage-trækningsreformen til et afgørende emne, når de står i stemmeboksen, vil det føre til en massiv styrkelse af venstrefløjen.

Johannes Andersen
Valgforsker, Aalborg Universitet

Efterlønnens skæbne har potentiale til at flytte de afgørende stemmer ved valget.

For selvom de fleste vælgerne ikke vil lade tilbagetrækningsreformen ændre deres stemmeafgivning, er der en større vælgergruppe tilbage, der er parat til at stemme anderledes, end de havde planlagt på grund af reformen.

Mens 78,6 procent vil sætte krydset som planlagt d. 15. september, er der 15,6 procent af vælgerne, der vil ændre deres partivalg for at stemme på et parti, der er modstander af tilbagetrækningsreformen. Kun 5,8 procent vil stemme på et andet parti end planlagt, fordi de er tilhængere af reformen. Det viser en ny måling fra A&B Analyse foretaget for Altinget.dk

Dokumentation

Spørgsmålet lød: Før sommer vedtog Folketinget en såkaldt tilbagetrækningsreform, der begrænser adgangen til efterløn og forhøjer pensionsalderen i et hurtigere tempo end hidtil planlagt. Hvor stor betydning har reformen for dig, når du skal stemme ved det kommende folketingsvalg?

 

 Alle

Ændrer min stemme til parti, der er modstander af reformen 15,6%
Ændrer min stemme til parti, der er tilhænger af reformen 5,8%
Spørgsmålet ændrer ikke min stemme 78,6%

Respondentens alder18-34år35-49år50-64år65år+
Ændrer min stemme til parti, der er modstander af reformen 10,8% 14,2% 19,2% 12,5%
Ændrer min stemme til parti, der er tilhænger af reformen 6,7% 3,7% 6,1% 7,5
Spørgsmålet ændrer ikke min stemme 82,5% 82,1% 74,8% 80,1%

Meningsmålingen er lavet af A&B Analyse for Altinget.dk. Den er foretaget på nettet i perioden 2.9 - 5.9 på basis af 1132 politisk repræsentative svarpersoner.


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00