Eksperter: V's retorik skyld i vælgerflugt

NYHED: Retorisk er Anders Fogh Rasmussen (V) i en klasse for sig, men vælgerne er trætte af udenomssnak, mener flere eksperter.
Venstres ledelse ved weekendens landsmøde - formanden Anders Fogh Rasmussen, partisekretæren Jens Skipper Rasmussen og næstformanden Lars Løkke Rasmussen.
Venstres ledelse ved weekendens landsmøde - formanden Anders Fogh Rasmussen, partisekretæren Jens Skipper Rasmussen og næstformanden Lars Løkke Rasmussen.Foto: Altinget
Natali Braagaard

Regeringen har perfektioneret kunsten i ikke at svare, men den har gjort det for længe. Derfor er det samme, som skete med Nyrup, ved at ske for Fogh – folk bliver trætte af det.

Christian Kock
Professor i retorik
Fakta

Det lyder som et svar, men det er ikke et svar. Regeringen gør, ifølge Christian Koch, brug af en række retoriske strategier:

  • Tal om noget andet end det, der bliver kritiseret (og undgå derved at omtale argumenterne imod det)
  • Ros din egen politik
  • Gentag egne nøgleord mest muligt
  • Afvis blankt modpartens argumenter imod dig
  • Besvar informationssøgende spørgsmål med en selvfølgelighed
  • Svar på noget andet ved at fortolke spørgsmålets ordlyd på en anden måde
  • Giv først baggrundsinformation, så den præcise ordlyd af spørgsmålet bliver glemt

Kilde: Christian Kock, professor i retorik

Statsminister Anders Fogh Rasmussens regering er blevet for abstrakt og uforståelig for vælgerne - og det er grunden til, at Socialdemokraterne uge for uge vinder terræn i meningsmålingerne.

Det var hovedpointen på konferencen "Regeringens retorik - fem år med Fogh", som fredag blev afholdt af virksomheden Rhetor Analyse.

"Regeringen har perfektioneret kunsten i ikke at svare, men den har gjort det for længe. Derfor er det samme, som skete med Nyrup, ved at ske for Fogh - folk bliver trætte af det," siger Christian Kock, der er professor i retorik.

0:000:00