Eliten hersker i ungdomspartierne

REKRUTTERING: Tre ud af fire i ungdomspartiernes forretningsudvalg er universitetsstuderende. Over halvdelen er DJØF'ere. En bekymrende smal rekruttering, mener forskere og folketingsmedlem.
Ungdomspartierne rekrutterer i stor stil fra universiteterne. Blandt de ledende ungdomspolitikere er tre ud af fire i gang med en lang videregående uddannelse.
Ungdomspartierne rekrutterer i stor stil fra universiteterne. Blandt de ledende ungdomspolitikere er tre ud af fire i gang med en lang videregående uddannelse.

Det er en kedelig tendens, at så få faglærte og ufaglærte engagerer sig i ungdomspolitik. Det viser bare, at udviklingen fortsætter i forhold til, hvad der er sket på Christiansborg de seneste mange år.

Leif Lahn Jensen
MF for Socialdemokraterne
Der er gode chancer for at støde ind i en studiekammerat fra universitetet, når der er møde i forretningsudvalgene i de danske ungdomspartier. Og endnu større chance, hvis man har valgt en samfundsvidenskabelig eller erhvervsøkonomisk studieretning.

Hele 72,2 procent af de ledende kræfter i ungdomspartierne - fremtidens politikere - er nemlig i gang med en lang videregående uddannelse på landets universiteter. Og mere end hver anden går på et samfundsvidenskabeligt eller erhvervsøkonomisk studie, et såkaldt DJØF-fag.

Det viser en kortlægning, Altinget.dk har foretaget over de 62 unge, der er medlemmer af de danske ungdomspartiers forretningsudvalg og hovedbestyrelser.

Det er meget højt i forhold til deres jævnaldrende i resten af befolkningen. Uddannelsesministeriets prognoser skønner, at 27 procent af en ungdomsårgang får en lang videregående uddannelse.

Dokumentation

Ungdomspartiernes forretningsudvalg opgjort i procent og fordelt på antal på lang videregående uddannelse og antal af DJØF'ere. EN DJØF'er opfattes som en, der er i gang med eller har afsluttet en overvejende samfundsvidenskabelig eller erhvervsøkonomisk uddannelse. Det vil typisk sige statskundskab, økonomi, jura, sociologi eller erhvervsøkonomi. Tallet i parentes angiver, hvor mange der sidder i partiernes forretningsudvalg eller hovedbestyrelse.

 Lang videregåendeHeraf DJØF'ere
Socialistisk Folkepartis Ungdom (7)85,7 %71,4 %
Radikal Ungdom (7)85,7 %85,7 %
Venstres Ungdom (11)81,8 %36,6 %
Liberal Alliances Ungdom (9)77,7 %77,7 %
Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (13)61,5 %23,1 %
Konservativ Ungdom (7)

57,1 %

42,6 %
Dansk Folkepartis Ungdom (6)50,0 %50,0 %
I ALT (62)72,2 %51,6 %

De 27,4 % (17 i alt), der ifølge Altingets opgørelse ikke er i gang med en lang videregående uddannelse, dækker over:

6, der er i gang med eller har afsluttet en ungdomsuddannelse som højeste uddannelse.
5, der er i gang med eller har afsluttet en kort eller mellemlang videregående uddannelse.
6, der er i gang med eller har afsluttet en erhvervsuddannelse som højeste uddannelse.


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00