Engell: Departementschef slipper for let

SMINKEDE REGNSKABER: Det er et katastrofalt signal til embedsværket, når regeringen lader Udenrigsministeriets departementschef slippe med en næse, selvom der er tilbageholdt oplysninger for Folketinget, siger Hans Engell, der bakkes op af professor i statskundskab.
Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) er havnet i en prekær knibe i sagen om sminkede regnskaber i Institut For Menneskerettigheder.
Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) er havnet i en prekær knibe i sagen om sminkede regnskaber i Institut For Menneskerettigheder. Foto: ft.dk
Erik HolsteinJørgen Skadhede
Kan en departementschef og hans embedsmænd tilbageholde vigtige oplysninger for den ansvarlige minister og Folketinget, uden det får konsekvenser? Svaret er tilsyneladende ja, når det gælder Udenrigsministeriet, og det sender et meget uheldigt signal, mener politisk kommentator og tidligere justitsminister Hans Engell.

Den bizarre sag handler om sminkede regnskaber i Institut for Menneskerettigheder (IMR), som Udenrigsministeriet har tilsynspligt over for. Alligevel undlod ministeriet at skride ind, selvom Rigsrevisionen år efter år rejste kritik af regnskaberne i IMR.

Sagen er grundigt beskrevet i Dagbladet Information, der dokumenterer, at Udenrigsministeriet undlod at orientere den ansvarlige minister - dengang udviklingsminister Søren Pind (V) - selv da IMR formelt orienterede ministeriets embedsmænd om skandalen i april 2011.

Tilbageholdt oplysninger for Folketinget
Samme stil fortsatte, da den nye regering kom til. I november 2011 gav Udenrigsministeriets departementschef, Claus Grube, den øverste ansvarlige for IMRs regnskaber, bestyrelsesformand Ole Lønsmann Poulsen, gode råd om, hvordan man kunne undgå at skulle orientere Folketingets Finansudvalg om det store underskud, der var et resultat af den kreative bogføring. Dette på trods af, at IMF netop stod for at skulle have tildelt en ekstrabevilling under de igangværende finanslovsforhandlinger.

Den nye udviklingsminister, Christian Friis Bach (R), blev først orienteret, da en DR-journalist søgte aktindsigt, og sagen ikke længere kunne holdes skjult.

Som sagen er oplyst, virker det som en ekstremt alvorlig sag. Og så er det ikke nok, at ministeren siger, han gerne ville være informeret tidligere. Man kan ikke lukke en sag om massiv underinformering - og dermed misinformering - af minister og Folketing med blot at uddele en blød næse.

Hans Engell
Politisk kommentator og tidligere justitsminister

Den alt for sene informering af ministeren og Folketinget får ingen konsekvenser for departementschef Claus Grube, som Friis Bach fortsat har fuld tillid til.

"Jeg har indskærpet, at jeg burde have været orienteret langt tidligere. Det har jeg sagt meget klart. Jeg har delt en pænt stor næse ud. Men jeg har fuld tiltro til mit departement," har Christian Friis Bach udtalt.

Han har nu bedt sine embedsmænd om en redegørelse for ministeriets håndtering af sagen.

Som sagen står lige nu, siger ministeren altså, at det ikke var i orden, at departementschefen tilbageholdt oplysninger for ministeren og Folketinget. Men alligevel får det foreløbig ikke nogen tjenestemæssige konsekvenser for departementschefen i form af fyring eller degradering.

Engell: Ekstremt alvorlig sag
Den meget forsigtige reaktion fra den ansvarlige minister undrer den politiske ekspert Hans Engell, der som tidligere minister selv har erfaringer med samarbejdet mellem politikere og topembedsmænd:

"Jeg har både som forsvarsminister og justitsminister haft sager i egne styrelser, der blev behandlet med største alvor og med grundig orientering af minister og Folketing. Det drejede sig om langt mindre beløb end i den aktuelle sag. Alvorlige budgetoverskridelser er en ministersag, og ikke noget en departementschef bare kan sidde og rode med selv," siger Hans Engell til Altinget.dk og fortsætter:

"Som sagen er oplyst, virker det som en ekstremt alvorlig sag. Og så er det ikke nok, at ministeren siger, han gerne ville være informeret tidligere. Man kan ikke lukke en sag om massiv underinformering - og dermed misinformering - af minister og Folketing med blot at uddele en blød næse."

Sender katastrofalt signal
Hvis sagen bliver lukket ned på det foreliggende grundlag, sender det et katastrofalt signal til embedsværket, fremhæver Engell:

"Det er en meget svag minister, der er på banen her. Hele vores forvaltning hviler på, at ministre bliver fuldt oplyst af deres embedsmænd. Og her mangler vi en ordentlig forklaring på, hvorfor en erfaren departementschef helt i strid med almindelig praksis ikke har orienteret ministeren."

Professor i statskundskab ved Københavns Universitet Tim Knudsen er enig i Hans Engells kritik. Han påpeger, at problemet er konstruktionen i Udenrigsministeriet. Her har man hele fire ministre fra tre forskellige partier, men hvor det kun er udenrigsminister Villy Søvndal (SF), der er personaleansvarlig i forhold til departementschefen.

Professor: Var næppe sket i andre ministerier
"Christian Friis Bach kan kun sige bøh. Så vidt jeg kan vurdere, skal det ske via Villy Søvndal, hvis det skal have tjenestemæssige konsekvenser. Det er et spørgsmål om, hvad regeringens top mener og ikke, hvad Christian Friis Bach mener," siger Tim Knudsen.

Han mener ikke, at det er tilfældigt, at en sag som denne dukker op i netop Udenrigsministeriet.

"Det har en helt anden forebyggende effekt i de andre ministerier, at ministeren er personaleansvarlig. Derfor ville sådan en sag være mindre sandsynlig i andre ministerier og havde nok fået andre konsekvenser for embedsfolkene, hvis den alligevel opstod," siger Tim Knudsen.

Søvndal og Friis Bach har fuld tillid til Grube
Selve tilsynspligten med IMR hører under udenrigsminister Villy Søvndal. Men han har ikke ønsket at stille op til et interview med Altinget.dk. Han udtrykker dog fuld tillid til sin departementschef.

"Jeg har fuld tillid til Claus Grube. Der er blevet rejst mange spørgsmål i denne sag. Derfor er det nyttigt, at der nu i Udenrigsministeriet bliver udarbejdet en redegørelse, som gennemgår det samlede forløb i håndteringen af denne sag," siger Villy Søvndal i en skriftlig kommentar gennem sin særlige rådgiver.

Også udviklingsminister Christian Friis Bach fastholder, at han har fuld tillid til Grube, selvom han udtrykker utilfredshed med at være blevet forholdt vigtige oplysninger.

"Jeg er tilfreds med de forklaringer, jeg har fået. Jeg har fuld tillid til Claus Grube og mit departement. Men for at få fuldt overblik over sagen, har jeg bedt om en redegørelse af hele håndteringen af den. Og jeg har meget klart sagt, at jeg ikke er tilfreds med, at jeg blev orienteret så sent. Og vi har ændret på procedurerne, så det ikke sker igen," siger Christian Friis Bach.

Er det udelukket, at redegørelsen kan føre til tjenestemæssige konsekvenser for den eller de ansvarlige?

"Vi afventer redegørelsen og jeg har fuld tillid til Claus Grube og mit departement, og vi har ændret på procedurerne, så det ikke sker igen," siger Christian Friis Bach.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Claus Grube. 

Den interne redegørelse om Udenrigsministeriets håndtering af sagen ventes at være færdig i løbet af juni, hvor udviklingsminister Christian Friis Bach på et tidspunkt skal i samråd om sagen i Folketinget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Friis Bach

MF (R), stifter, Warfair
cand.agro. (KVL 1992), ph.d. international økonomi (KVL 1996)

Claus Grube

Seniorrådgiver, fhv. ambassadør (London), fhv. departementschef, Udenrigsministeriet, bestyrelsesmedlem, Danmark-Amerika Fondet, Hamlet Scenen i Helsingør og Ærø Museum
cand.jur. (Københavns Uni. 1976)

Tim Knudsen

Forfatter, foredragsholder og professor emeritus, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
cand.phil. i samfundsfag (Københavns Uni. 1978), cand.mag. (Københavns Uni. 1980), lic.adm.pol. (Københavns Uni. 1985)

0:000:00