EU tættere på frivillig GDA

GDA: Et flertal i EU-Parlamentets miljøudvalg har godkendt Kommissionens forslag om, at GDA-mærket skal være frivilligt. På samme tid lægger udvalget op til øgede krav til oplysning om oprindelsesland. Industrien er skeptisk, mens Forbrugerrådet jubler.
Næringsdeklarationen per 100 gram/milliliter på bagsiden bliver obligatorisk på europæiske fødevarer, mens GDA bliver frivilligt, hvis EU-Parlamentets miljøudvalg får deres forslag igennem.
Næringsdeklarationen per 100 gram/milliliter på bagsiden bliver obligatorisk på europæiske fødevarer, mens GDA bliver frivilligt, hvis EU-Parlamentets miljøudvalg får deres forslag igennem.Foto: Europa Parlamentet
Peter Baggesgaard Hansen

På den ene side er vi kede af, at der ikke kom en fornuftig obligatorisk mærkning på forsiden, men på den anden side var der lagt op til GDA-mærkning, som vi var meget kritiske overfor, og derfor er vi meget glade for, at det kun blev frivilligt.

Camilla Udsen
Fødevarepolitisk medarbejder i Forbrugerrådet

Det skal være frivilligt at forsyne sine produkter med et GDA-mærke. Det har et flertal i EU-Parlamentets miljøudvalg vedtaget, og dermed har man lagt sig på linje med Kommissionen, som før jul skrottede Parlamentets oprindelige forslag om, at GDA skulle være obligatorisk.

”Det er en glædelig udvikling. Fra starten var der modstand hele vejen rundt. Nu ser vi heldigvis, at først Kommission og så siden Parlamentet siger, at GDA ikke skal være obligatorisk. Det er vi meget tilfredse med, for vi ville ikke kunne leve med, at GDA skulle have erstattet for eksempel 100g-mærkningen,” siger fødevareminister Henrik Høegh (V).

Tilfredshed hos forbrugere
Sidste sommer vedtog Europa-Parlamentet ellers, at det udskældte GDA-mærke skulle være obligatorisk på forsiden af alle fødevarer, mens næringsdeklarationen per 100 gram/milliliter skulle være på bagsiden.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00