Flertal nedsætter grundlovs-udvalg

Folketingets længe ventede grundlovsdebat mundede ud i en forsigtig løsning: nedsættelse af et grundlovsudvalg, der skal se på muligheden for en fremtidig revision af den nuværende, godt 50 år gamle grundlov.
Peter von Kohl
Efter fremtrædende folketingsmedlemmers flerårige kamp for at få Folketinget til at beskæftige sig mere indgående med en mulig ændring af grundloven, lykkedes det som afslutning på en langvarig debat i går at få nedsat et grundlovs-udvalg.

Udvalget skal i første omgang tjene til en afklaring af de standpunkter, der i øjeblikket skiller oppositionen fra regeringspartierne og Dansk Folkeparti i ønsket om nedsættelse af et egentligt organ – enten det nu bliver et konvent som ønsket af den radikale Niels Helveg Petersen, eller en kommission som ønsket af socialdemokraten Svend Auken.

Debatten indeholdt en klar afvisende holdning fra statsminister Anders Fogh Rasmussens side, mens Venstres ordfører, Birthe Rønn Hornbech var mere åben over for en dialog i udvalget.


Fra de konservative var Pia Christmas-Møller på statsministerens afvisende linie. Og de to repræsentanter, sognepræsterne Søren Krarup og Jesper Langballe, der for Dansk Folkeparti tog ordet, holdt skarpe og afvisende indlæg, der nærmest karakteriserede en grundlovs-ændring som landsskadelig virksomhed.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00