Flertal vil give VK næse for spørgsmåls-sjusk

NYHED: Oppositionen og Dansk Folkeparti vil give regeringen en påtale for ikke at overholde svarfristerne på spørgsmål.
Udvalget for forretningsorden skal give regeringen en påtale for at sjuske med spørgsmål, mener oppositionen og Dansk Folkeparti.
Udvalget for forretningsorden skal give regeringen en påtale for at sjuske med spørgsmål, mener oppositionen og Dansk Folkeparti.

Signalerne til regeringen skal være klare, og det er, at man skal overholde de svarfrister, der er.

Peter Skaarup
Næstformand i Dansk Folkeparti og formand for Retsudvalget
Fakta
Udvalgsspørgsmål
  • Kun 54 procent af spørgsmålene bliver besvaret til tiden. Sidste år var det 59 procent.
  • 93 procent af spørgsmålene om lovgivning bliver besvaret inden fristen.
  • Svarfristen for et spørgsmål er fire uger, men udvalgsmedlemmerne kan kræve en kortere svarfrist.
  • Der er navn på afsenderen af godt halvdelen af spørgsmålene.
  • Sidste års reform af forretningsordenen, betyder at spørgsmål gennem udvalgene nu omhandler faktuelle oplysninger og §20 spørgsmål omhandler politiske spørgsmål.

Kilde: Folketingets Præsidium

Oppositionen og Dansk Folkeparti vil give regeringen en påtale for at sjuske med svarfristerne på spørgsmål. En opgørelse fra Folketingets Præsidium viser, at blot 54 pct. af spørgsmålene fra Folketingets udvalg er blevet besvaret inden for fristen i de tre første måneder af 2008.

Sidste folketingsår var svarprocenten på 59 pct., og den negative udvikling får nu oppositionen og DF til at kræve handling fra regeringen:

"Det er dybt betænkeligt, at regeringen overhovedet ikke overholder fristerne i forhold til paragraf 20 spørgsmål og udvalgsspørgsmål generelt. Det er den måde, som oppositionen kan sikre sig, at regeringen lever op til de krav, som Folketinget har stillet. Statsministeren må gribe ind," siger Socialdemokraternes gruppeformand Carsten Hansen til Altinget.dk.

Han vil derfor have Udvalget for Forretningsorden i Folketinget til at komme med en påtale til regeringen om at overholde svarfristerne. SF's gruppeformand, Ole Sohn, og næstformand i Dansk Folkeparti og formand for Retsudvalget Peter Skaarup bakker forslaget op:

"Det er en vigtig del af vores demokrati, at politikere kan få svar på spørgsmålene. Signalerne til regeringen skal være klare, og det er, at man skal overholde de svarfrister, der er", siger Peter Skaarup.

Thor P: Ikke godt nok
Folketingets formand Thor Pedersen (V) erkender, at det ikke er godt nok, men påpeger, at der er blevet behandlet mange flere udvalgsspørgsmål for perioden i år sammenlignet med samme periode sidste år:

"Man burde nok for længe siden have taget hånd om det, og sige, hvordan vi håndterer det her, så der bliver svaret til tiden. Når man sætter frister op, er det meningen, at de skal overholdes. Statsministeren har samme opfattelse, og det vil sige, at regeringen har et ansvar, men det har Folketinget også," siger Thor Pedersen.

Folketingspolitikerne skal derfor blive bedre til at stille spørgsmål, samtidig med at ministrene skal vide mere om svarfristerne på spørgsmålene. Derfor vil ministre og departementschefer i fremtiden blive orienteret om svarfristerne via email. Men formandens forslag får en lunken modtagelse af kritikerne:

"Man kan undre sig over, hvorfor det ikke er sådan allerede i dag, så lad os nu se, hvor meget det kommer til at virke," siger Peter Skaarup.

Regeringen besvarer kun egne spørgsmål
Mens besvarelsen for den almindelige del af udvalgsspørgsmålene ligger på 54 pct., er svarprocenten oppe på 93, når det gælder lovforslag og beslutningsforslag.

Det hænger blandt andet sammen med, at et lovforslag ikke kan andenbehandles, før alle spørgsmål er besvaret, men tallene bekymrer både oppositionen og DF:

"Det, regeringen selv gerne vil have igennem, er den flink til at svare hurtigt på, men når det handler om noget, andre end regeringen gerne vil have belyst, så går der for lang tid. Det er et problem for demokratiet, og det skal tages meget alvorligt," siger Peter Skaarup.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00