Fremgang for folketingsvalgets vindere

I sit første månedsssnit af meningsmålinger efter valget til Altinget konstaterer professor Søren Risbjerg Thomsen, at vinderne fortsætter fremgangen, mens de små partier under spærregrænsen hviskes væk.

Omregnet til mandater, hvis der var valg, er der fremgang på et enkelt mandat for henholdsvis R, K og EL, tilbagegang på to mandater for DF samt på et mandat for S.

Søren Risbjerg Thomsen
Professor, Altingets valgekspert
Af Søren Risbjerg Thomsen
Professor, Altingets valgekspert

Gennemsnittet af meningsmålinger for marts 2005 viser, at ændringerne siden folketingsvalget især er kommet valgets vindere til gode (Tabel 1).

Fremgangen fortsætter således for Radikale fra 9,2 ved valget til 9,8 pct. i marts, for Konservative fra 10,3 til 10,6 og for Enhedslisten fra 3,4 til 3,8.

Undtagelsen fra denne regel er Dansk Folkeparti, som ved valget fik fremgang fra 12,0 til 13,3 pct., mens partiet i marts kun får tilslutning fra 12,5 pct. af vælgerne. Det skal imidlertid nævnes, at Dansk Folkeparti både ved valget i november 2001 og ved valget i februar 2005 klarede sig bedre end samtlige meningsmålinger havde forudsagt, formentlig fordi mange vælgere nødigt vil oplyse at de stemmer på DF. Så tilbagegangen i marts kan meget vel skyldes dette forhold.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00