Goul Andersen: Løkke gentog Thornings fejl

INTERVIEW: På linje med S-SF i 2011 fører Venstre valgkamp på en politik, der passer bedre til en anden tid. Det mener professor Jørgen Goul Andersen, der hæfter sig ved, at det såkaldte reformflertal ser ud til at være væk mange år frem.

Alliancen Thorning-Søvndal syntes lang tid usårlig. Men deres økonomiske plan kom ud af trit med&nbsp;krisestemningen.<br>
Alliancen Thorning-Søvndal syntes lang tid usårlig. Men deres økonomiske plan kom ud af trit med krisestemningen.
Foto: Manja Spork/Altinget.dk
Erik Holstein

Det er farligt at være bundet hårdt op på en sparelinje, den dag konjunkturerne vender. Det er præcis der, Løkke nu er havnet med sin nulvækst.

Jørgen Goul Andersen
Professor, institut for statskundskab på Aalborg Universitet

Det er ekstremt farligt at føre krig med samme midler som i forrige krig, hvis forholdene i mellemtiden har ændret sig. Det gælder også på den politiske bane, hvor de økonomiske slagnumre nøje skal afpasses vælgernes krisebevidsthed. Det forsømte Helle Thorning-Schmidt (S) og Villy Søvndal (SF) i 2011, og nøjagtig samme misere har Lars Løkke Rasmussen (V) begivet sig ud i her i 2015.

Sådan opsummerer professor Jørgen Goul Andersen fra Aalborg Universitet fællestrækkene fra forrige og den igangværende valgkamp. Goul Andersen er en af landets førende valgforskere og har i mere end 25 år undersøgt vælgervandringer, som han har beskrevet i adskillige bøger.

I 2011 så S-SF-aksen længe usårlig ud, men Thorning og Søvndal kom i defensiven under selve valgkampen, hvor Løkke var meget tæt at generobre statsministerposten. En afgørende faktor var, at Venstres formand dengang stod på en økonomisk platform, der harmonerede bedre med tidsånden. 

”S-SF-udspillene Fair Løsning og Fair Forandring var udtænkt, dengang alle var keynesianere. Men ved valget i 2011 var stemningen skiftet, og folk havde fået en dyb krisebevidsthed. Sjældent har så mange været overbeviste om, at der ikke var råd til lønstigninger," fortæller Jørgen Goul Andersen.

Han er sammen med Ditte Shamshiri-Petersen på vej med bogen ”Vælgere på vandring”, der både gennemgår valget i 2011 og trækker tråde helt op til den aktuelle valgkamp.

Villige til ofre
”I 2011 blev der pludselig rum for økonomiske reformer, som det ellers havde været selvmord at gennemføre. Det havde været klassisk Venstre-lære efter nederlaget i 1998, at man skulle stå på midten i velfærdspolitikken. Men Løkke fangede, at stemningen var vendt, så en hårdhændet efterlønsreform blev politisk realistisk.”

Under selve valgkampen i 2011 forsøgte S-SF at imødekomme lidt af kritikken af deres økonomiske planer ved at lancere et økonomisk ”forsigtighedsprincip”.

”Men det virkede halvhjertet, nærmest som om de ikke troede på deres egne planer. I stedet for at reparere på den eksisterende bygning, skulle man have startet på en frisk tegning,” siger Goul.

Låst fast
Ironisk nok ser han nu en spejlvendt udgave af 2011:
”I 2012 stod Venstre bomstærkt, og krisebevidstheden var stadig høj. Det var i den situation, man lancerede nulvækst i det offentlige forbrug,” siger Jørgen Goul Andersen, der mener, det havde været klogere med en mere fleksibel melding:

”Det er farligt at være bundet hårdt op på en sparelinje, den dag konjunkturerne vender. Det er præcis der, Løkke nu er havnet med sin nulvækst. Det er med til at forklare, at blå blok har sat sit forspring over styr, og at det her midt i valgkampen er blevet helt åbent.”

Skiftede retorik
Denne gang fik Thorning skiftet profil i tide:
”Gennem det sidste år har Socialdemokraterne benyttet en langt mere velfærdspositiv retorik. Lidt efter planen: Vi tager de grove ting først, så er vi flinke til sidst – og så er krisen forhåbentlig ovre. De var heldige med, at konjunkturerne vendte lige i rette tid,” siger Goul Andersen.

Han understreger, at tilliden til Socialdemokraterne heller ikke er særlig stor, og at vælgernes generelle mistillid til politikerne er højere end ved sidste valg. Noget, der kan gøre valgresultatet endnu mere uforudsigeligt.

Den personlige faktor
Den erfarne valgforsker mener, at hovedårsagen til rød bloks fremgang i starten af valgkampen skyldes politiske årsager. Men han medgiver, at personspørgsmålet denne gang spiller en helt ukarakteristisk rolle i en dansk valgkamp:

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00