Historisk jordskred i meningsmålinger

ANALYSE: Altinget.dk's månedssnit af meningsmålinger flytter historisk mange stemmer. VKO-flertallet går 5 mandater frem til nu 97, mens S alene taber 7 mandater fra januar til februar. Professor Søren Risbjerg Thomsen skriver om det historiske jordskred efter Muhammed-krisen.

Chokket kom pludseligt og var permanent, hvilket kan være et tegn på, at de skete ændringer har bidt sig fast for en tid. (...) Til sammen er regeringens majoritet sammen med støttepartiet DF blevet styrket fra 92 til 97 mandater, hvilket er mere end ved folketingsvalgene i 2001 og 2005.

Søren Risbjerg Thomsen
Professor
Af Søren Risbjerg Thomsen
Professor, Altinget.dks valgekspert

Som omtalt vidt og bredt er der i februar sket et kraftigt skred i meningsmålingerne med stærk tilbagegang for Socialdemokratiet og en tilsvarende stærk fremgang for Dansk Folkeparti.

Tilbagegangen for S i gennemsnittet af meningsmålingerne er på knap fire procent fra 26,2 til 22,3, mens fremgang for DF er præcis af samme størrelse fra 13,1 til 17,0 pct.

Gennemsnittet af meningsmålingerne har ellers ligget meget stabilt siden juli 2005. Samtlige syv meningsmålinger er foretaget i perioden 6.-26. februar, altså efter den aktuelle krise omkring Muhammed-tegningerne blev indledt med boykot af danske varer i Mellemøsten i slutningen af januar måned.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00