Hver anden vil mindske ikke-vestlig indvandring

MENINGSMÅLING: Holdningen til indvandring fra den tredje verden er blevet markant skærpet efter terrorangrebet i København. Et relativt flertal af vælgerne vil have strammet udlændingepolitikken yderligere, mens kun 9 procent ønsker de nuværende regler lempet.

Der er bred politisk enighed om, at&nbsp;integrationen&nbsp;langt fra er gået godt nok. Men vandene skiller på spørgsmålet, om&nbsp;man skal&nbsp;stramme&nbsp;yderligere op over for den ikke-vestlige indvandring til Danmark. <br>
Der er bred politisk enighed om, at integrationen langt fra er gået godt nok. Men vandene skiller på spørgsmålet, om man skal stramme yderligere op over for den ikke-vestlige indvandring til Danmark.
Foto: Keld Navntoft/Scanpix
Erik Holstein

I modsætning til LA og Konservative mener vi ikke, der er nogen garanti for, at folk bliver integrerede, bare fordi de har et job eller er veluddannede. Det er Hizb ut-Tahrir et godt eksempel på.

Martin Henriksen
Udlændingeordfører (DF)
Fakta
Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1004 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 20.-25. februar 2015.

Kilde: Norstat

Diskussionen om parallelsamfund, bandekriminalitet og religiøs radikalisering i kølvandet på terrorangrebet har gjort danskerne mere kritiske over for ikke-vestlig indvandring. Det er den nærliggende tolkning af ny meningsmåling fra Norstat for Altinget udført en uges tid efter drabene i København.

I målingen er respondenterne spurgt, om de vil stramme, lempe eller beholde de nuværende regler for ikke-vestlig indvandring til Danmark, og strammersiden står nu stærkere end i mange år.

50 procent svarer ja til, at reglerne for indvandring fra ikke vestlige-lande skal strammes, 28 procent vil bevare de nuværende regler, mens 9 procent ønsker lempelser. Det er meget opsigtsvækkende tal i betragtning af, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har markedsført den gældende udlændingelovgivning som værende på niveau med de regler, ”der gjaldt under Anders Fogh (V)”.

Under Anders Fogh Rasmussen indførte VKO i 2002 tilknytningskravet og 24-års reglen, der siden har været de centrale regler i dansk udlændingepolitik. Hovedformålet med stramningerne var at begrænse familiesammenføringer af ikke-vestlige indvandrere.

Ingen leflen
Området har lige siden splittet centrum-venstre: dels partierne imellem, dels internt i de enkelte partier.

Enhedslisten og Radikale har hele vejen igennem været stærke modstandere af opstramningerne. Men her er de ikke længere i overensstemmelse med deres egne vælgere.

Således er det kun 22 procent af Enhedslistens vælgere og 26 procent af de radikale vælgere, der ønsker de nuværende regler for ikke-vestlig indvandring lempet. Blandt EL-vælgerne er der tilmed lidt flere, der ønsker reglerne strammet. Både når det gælder EL, SF og Radikale er der relativt flest vælgere, der finder de gældende regler passende.

Men det er anderledes i konkrete tilfælde, mener den radikale udlændingeordfører Marlene Borst Hansen:
”Når man spørger overordnet til det som i den slags undersøgelser, er der tit en stemning for at stramme. Men når det kommer til en række af de konkrete sager med familier, der ikke kan blive sammenført, kan der jo nærmest opstå en folkestemning om, at reglerne er alt for hårde."

Dokumentation

Spørgsmålet lød:

"Reglerne for indvandring til Danmark diskuteres jævnligt, specielt den del af indvandringen, der kommer fra ikke-vestlige lande (uden for Europa, USA, Canda, Australien og New Zealand.). Hvad er din holdning til indvandringen fra ikke-vestlige lande?

- Reglerne for ikke-vestlig indvandring bør strammes.
- Reglerne for ikke vestlig-indvandring er passende, som de er i dag.
- Reglerne for ikke vestlig-indvandring bør lempes."
- Ved ikke

 % Total
Bør strammes 50
Passende 28
Bør lempes 9
Ved ikke 13
Total 100

 

 % S R K SF DF V EL LA
Bør strammes 41 21 67 16 85 58 27 66
Passende 40 43 18 50 11 25 34 22
Bør lempes 12 26 14 17 1 3 22 5
Ved ikke 6 10 1 17 4 15 17 8
Total 99 100 100 100 101 101 100 101

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00