Inger Støjberg svinede fagbevægelsen til

MINISTERSKIFT: For nylig kaldte den ny beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) LO for Løgn og Opspind. Det tegner ikke godt, siger LO. DA kræver langsigtede reformer af den ny minister.
LO er ikke begejstret for udsigten til Inger Støjberg som beskæftigelsesminister.
LO er ikke begejstret for udsigten til Inger Støjberg som beskæftigelsesminister.Foto: Jakob Jessen/Altinget.dk
Anders Heissel

Løgn og opspind.

Sådan betegnede den nyudnævnte beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) LO i en pressemeddelelse for godt en måned siden. Samme LO, som hun nu som minister skal danne et tæt parløb med som en af de centrale spillere på det danske arbejdsmarked.

Kort efter regeringen og Dansk Folkeparti havde lukket skattereformen i slutningen af februar, blev den skarpt kritiseret af LO for at give penge til de rige og i langt ringere grad tilgodese de lavtlønnede.

LO tager fejl
Men så slog den daværende politiske ordfører for Venstre Inger Støjberg tilbage.

"Man forledes næsten til at tro, at LO er en forkortelse for Løgn og Opspind. 700.000 kroner har LO fisket op af medlemmernes pengekasse for at betale helsidesannoncer i flere af landets store aviser. Annoncer, der antyder, at det er danskere med almindelige lønninger, der nu skal finansiere godsejernes kobberbelagte havepavilloner. Intet kunne være mere forkert," udtalte Inger Støjberg.

Hun fandt det også mærkværdigt, at LO kunne forsvare at bruge 700.000 medlemskroner på en så partisk kampagne.

"Gad vide hvad virkelighedens Trine og Christina, deres ægtemænd og deres kolleger siger til, at LO, der burde forsvare medlemmernes interesser, bruger hundrede tusindvis af medlemmernes kroner på at bekæmpe deres skattelettelser," udtalte Inger Støjberg i slutningen af februar.

Ikke en minister værdig
Og hvis det er tonen fremover, tegner det ikke godt, siger næstformand for LO Lizette Risgaard.

"Den tone forventer jeg ikke fremover, og den tilgang til en af arbejdsmarkedets parter er ikke en minister værdig. Hun har generelt virket forurettet, når hun har udtalt sig som ordfører, men det skal hun lægge væk nu, for når hun er medlem af regeringen, må hun også indse, at nogle sætter spørgsmålstegn ved det, hun gør," siger Lizette Risgaard.

Næstformanden for LO anbefaler den ny minister at udvise modet til at sætte i folk i beskæftigelse ved at fremrykke de investeringer, som LO har foreslået.

"Hun skal også investere i uddannelse i forhold til borgere, der er ramt af ledighed. Hun skal fjerne de tåbelige regler om begrænsning om opkvalificering under ledighed, eksempelvis at man kun kan få seks ugers uddannelse i første ledighedsperiode," siger Lizette Risgaard.

"Jeg håber, at hun har et fornyet ønske om at gøre noget for de ledige, for Claus Hjort var kørt træt," siger Lizette Risgaard.

Rap i replikken
Bente Sorgenfrey, formand for FTF, betegner den ny beskæftigelsesminister som en kvinde, der har kant og er rap i replikken.

"Det bliver svært med hende som minister, fordi hun er skarp. Nogle gange kan det være fint at få skåret tingene ud i pap, men hun skal måske ind i en hurtig dialog med fagbevægelsen, for jeg tror ikke, hun kender os særligt godt. Hendes uvidenhed kan omvendt give en god åbenhed. Hendes post som politisk ordfører var jo langt bredere end en fagministers, så hun skal samle op på meget," siger Bente Sorgenfrey.

Den tone forventer jeg ikke fremover, og den tilgang til en af arbejdsmarkedets parter er ikke en minister værdig.

Lizette Risgaard
Næstformand for LO

Hos arbejdsgiverne i DA er direktør Henrik Bach Mortensen meget spændt på hendes politik.

"Alle har bemærket hende som en synlig ordfører. Det engagement håber jeg, at hun tager med over i ministeriet. Og vi forventer, at hun holder fast i, at selv om vi er på vej ind i lavkonjunktur, er det afgørende at have blikket for langsigtede reformer, der kan øge udbuddet af arbejdskraft. Både på det private og offentlige arbejdsmarked," siger Henrik Bach Mortsensen.

Støjberg bør udskyde jobcenterreform
Sammen med LO har DA kritiseret kommunernes overtagelse af beskæftigelsesindsatsen fra august i år. Derfor håber han, at den ny minister vil overveje rådet om at udskyde overtagelsen til næste år.

"Grundlæggende er vi ikke tilhængere af den reform. Kommunerne er for små, og når der så oven i købet er krise, er det ikke tid til en omlægning. Derfor håber jeg, at hun kunne overveje at ændre det," siger DA-direktøren.

Han vil ikke kommentere Inger Støjbergs angreb mod LO.

"Jeg håber, at Inger Støjberg vil opfatte det som både vigtigt og nyttigt at etablere et tæt og bredt samarbejde med arbejdsmarkedets parter," siger han og understreger, hvor vigtigt et tæt samarbejde er.

"Vi indgik for nylig en aftale om bekæmpelse af sygefravær mellem regeringen, LO og DA. Det er en god måde at lave lovgivning på, fordi det sikrer, at det, der gennemføres, er i overensstemmelse med arbejdsmarkedets behov," siger Henrik Bach Mortensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Lizette Risgaard

Fhv. formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)
kontorfunktionær (Handelsskole), lederuddannelse, MPA

Bente Sorgenfrey

Næstformand, Europabevægelsen, næstformand, Professionshøjskolen Absalon
Pædagog (Frøbel Højskolen 1978)

0:000:00