Jan E. Jørgensen - en Venstre-mand af den gamle skole

PORTRÆT: Han er blevet ældre siden dagene i Venstres Ungdom, men holdningerne er ifølge ham selv de samme. Partiet Venstre har dog ændret sig igennem årene, og Jan E. Jørgensen er ofte i konflikt med dele af folketingsgruppen.

Jan E. Jørgensen beskrives som en del af det pæne Venstre af Margrete Auken, MEP for SF.
Jan E. Jørgensen beskrives som en del af det pæne Venstre af Margrete Auken, MEP for SF.Foto: /ritzau/Anita Graversen
Kristoffer Kvalvik

Jan E. Jørgensen (V) har gang på gang offentligt modsagt sine partikolleger i relativt skarpe vendinger, hvis de - ifølge ham - er gået for langt.

Fakta
Jan Ejnar Jørgensen
Født 19. februar 1965 i Frederiksberg
Gift med Jane Nørgaard Jørgensen
Far til Kamma Nørgaard Jørgensen og Valdemar Nørgaard Jørgensen.

Politisk karriere
Folketingsmedlem for Venstre i Københavns Storkreds fra 15. september 2011.
Kandidat for Venstre i Slotskredsen fra 2011.
Kandidat for Venstre i Utterslevkredsen fra 2006 til 2011.
Kandidat for Venstre i Østerbrokredsen fra 1993 til 1995.
Kandidat for Venstre i Brønshøjkredsen fra 1993 til 1995.
Aktiv i Venstres Ungdom 1983 til 1990.
Uddannelse
Juridisk embedseksamen, Københavns Universitet, fra 1989 til 1995.
Samfundssproglig studentereksamen, Sankt Annæ Gymnasium, fra 1981 til 1984.
Erhverv
Advokat (L), DLA Nordic og Horten, fra 2005 til 2011.
Miljøkonsulent, advokatfuldmægtig, advokat (L), De Samvirkende Købmænd, fra 1997 til 2005.
Direktør, Foreningen for et Bedre Butiksmiljø, fra 1995 til 1997.
Annoncekonsulent, Vibenhus Butikscenters avis, fra 1989 til 1995.
Annoncekonsulent , Farum Nyt, fra 1985 til 1988.
Journalist, Frederiksberg Posten, 1985.
Sekretær, Venstres Ungdom, fra 1984 til 1986.
Folkeskolevikar, Rådmandsgades og Stevnsgades Skoler, fra 1984 til 1985.
Abonnementsinspektør, Berlingske Tidende, fra 1984 til 1985.
Kirkesanger, Korsvejs Kirke, Johannes Døbers Kirke, Høje Gladsaxe kirke, fra 1981 til 1986.

Jan E. er den, der står længst væk fra Støjberg, men han er ikke helt isoleret i Venstres gruppe. Der er en hel del, der har reservationer over for Støjbergs politik. Det gælder også i Venstres bagland.

Erik Holstein
Altingets politiske kommentator

Særligt den sidste uge har han været ude med riven som en ny Birthe Rønn Hornbech, der også ofte var i opposition til sit eget parti Venstre. 

Han er en af dem, man kan tage hjem til mor uden at blive smidt ud.

Margrete Auken (RV)
Medlem af Europaparlamentet

Senest skrev Jan E. Jørgensen "WTF?!?" på sin partikollega Marcus Knuths (V) Facebookopdatering, der glædede sig over, at det kontroveriselle Alternative für Deutschland havde vundet plads i det tyske parlament.

Han kaster sig ihærdigt over det politiske arbejde, og han er ikke bleg for at tilkendegive sine holdninger og synspunkter, også når det gælder kontroversielle sager og mennesker.

Eva Kjer Hansen (V)
Innovationsordfører

Og i samme uge modsagde han sin egen Venstre-kollega Karsten Lauritzens planer om besparelser på støtten almene formål som blandt andet Roskilde Festival.

Jeg mener faktisk i rystende grad det samme, som da jeg var VU’er. Det er måske snarere Venstre, der er blevet et bredere parti, og derfor er der kommet nogen ind, som måske i gamle dage var blevet konservative.

Jan E. Jørgensen (V)
Indfødsretsordfører

Den 52-årige Venstre-mand og jurist fra Frederiksberg har været aktivt medlem af partiet siden 1983, hvor han meldte sig ind i Venstres Ungdom.

På sin vej igennem partiet som blandt andet sekretær for VU, kommunal- og folketingskandidat og i dag partiets indfødsretsordfører i Folketinget og spidskandidat for Venstre på Frederiksberg er holdningerne forblevet intakte, slår han fast.

"Jeg mener faktisk i rystende grad det samme, som da jeg var VU’er. Det er måske snarere Venstre, der er blevet et bredere parti. Og derfor er der kommet nogen ind, som måske i gamle dage var blevet Konservative,” siger Jan E. Jørgensen.

Siden han læste om partiet første gang, har han været Venstre-mand.

”Til samfundsfag i gymnasiet læste jeg den der håndbog i dansk politik, og der kunne jeg se, at lige meget hvilket emne det handlede om, så var Venstre det parti, jeg var mest enig i,” siger han.

Jan E. Jørgensen forklarer, at Venstre i sin tid var delt op i to lejre.

Højskole-Venstre og handelshøjskole-Venstre. Han er ikke i tvivl om, at han tilhørte sidstnævnte, da han meldte sig ind i Venstres Ungdoms københavner-afdeling som det eneste medlem, der ikke var tilflytter fra Jylland eller gik på Landbohøjskolen.

”Højskole- og handelshøjskole-Venstre er i dag smeltet sammen, og så er der så kommet noget mere til, så vi i dag er et bredere parti,” siger han om partiets nuværende opdeling uden at gå i detaljer omkring, hvilke politiske emner der deler partiet.

Ellemann
Da en ny leder for partiet trådte frem i 80'erne, skete der noget med Jan E. Jørgensen.

”Da Uffe Ellemann kom til, var jeg for alvor solgt. Det var også ham, der fik bragt Venstre ind til byerne og gjorde os større," siger Jan E. Jørgensen.

Og det kan Altingets politiske kommentator Erik Holstein godt se rationalet i.

”Jan E. Jørgensen står for en Uffe Ellemann-agtig linje, der er meget EU-positiv og rimelig liberal på udlændinge området. Den del af Venstre, der peger mere på Radikale end Dansk Folkeparti,” siger Erik Holstein.

Men han mener ikke, at Jan E. Jørgensen er alene med sine holdninger i Venstres folketingsgruppe:

”Jan E. er den, der står længst væk fra Støjberg, men han er ikke helt isoleret i Venstres gruppe. Der er en hel del, der har reservationer over for Støjbergs politik. Det gælder også i Venstres bagland. ” siger Erik Holstein.

Klassisk Venstre
Som partiets indfødsretsordfører har Jan E. Jørgensen luftet holdninger, der ikke just flugtede med blandt andet kollegaen udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs.

Men det er ikke ensbetydende med, at han ikke er loyal overfor partiet.

”Han er ikke et wildcard ligesom Jens Rohde. Jeg fulgte samrådet med Støjberg før sommerferien, og der var Jan E. helt loyal og bakkede Støjberg op. Han er ikke en, der bare stemmer imod partilinjen i kritiske situationer, men han siger, hvad han mener,” siger Erik Holstein med en henvisning til det tidligere Venstremedlem Jens Rohde, der skiftede til Radikale i 2015.

"Det vil virkelig overraske mig, hvis han følger i Rohdes fodspor og skrider til Radikale. Jan E. tilhører den klassiske måde at være Venstre-mand på, og en hel del af partiets medlemmer er enige med ham. Men et stort flertal af Venstres vælgere er på linje med Støjberg og Marcus Knuth," siger Erik Holstein.

Men Jan E. Jørgensen er ikke bekymret for uenighederne i partiet.

”Vi har nogle udfordringer, men dem kan man godt tackle samtidig med, at man er liberal. Man behøver ikke gøre vold på sit ideologiske udgangspunkt for at løse nogle problemer," siger han.

Det pæne Venstre
Jan E. Jørgensen har med sine offentlige modsigelser af partifællers kommentarer fået en vis status på dele af venstrefløjen. Blandt andet skrev Alternativets politiske ordfører Carolina Magdalene Maier tak til ham i Kristeligt Dagblad.

Det positive syn på Jan E. Jørgensen deler Margrete Auken, medlem af Europa-Parlamentet for SF.

”Han hører til den pænere del af Venstre. Han har en ordentlig Europa-politik, og så fik han et chok, da han så Marcus Knuths Facebookopdatering om det tyske valg. Mine gamle venner i Venstre ville alle sammen reagere ligesom Jan E. Jørgensen. Og det var godt at se, at de ikke er helt uddøde,” siger hun.

Margrete Auken beskriver Jan E. Jørgensen som en ”klassisk Venstre-mand” og ”lidt ligesom Uffe Ellmann”:

”Han er en af dem, man kan tage hjem til mor uden at blive smidt ud,” konstaterer hun.

Interne slågsmål
Eva Kjer Hansen (V) ser partifællen Jan E. Jørgensen som en politiker, der er klar til at tage diskussionerne.

”Jan er en af dem, der tager slagsmålene og tør stå op for de ting, som, han synes, er vigtige,” siger hun om partifællen og fortsætter:

”Han kaster sig ihærdigt over det politiske arbejde, og han er ikke bleg for at tilkendegive sine holdninger og synspunkter, også når det gælder kontroversielle sager og mennesker.”

Og det er noget, Eva Kjer Hansen lægger vægt på, når hun beskriver Jan E. Jørgensen – at han tager kampene.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

Jan E. Jørgensen

MF (V), rådmand, medlem, Magistraten, Frederiksberg Kommune
advokat (L), cand.jur. (Københavns Uni. 1995)

0:000:00