Kampen spidser til i Vestjylland: Kristendemokraterne tæt på miraklet

STORKREDSPORTRÆT: Der er lagt op til en tæt kamp om de 10.000 stemmer, som Esben Lunde Larsen efterlader sig. En kamp, der kan ende med et kredsmandat til Kristendemokraterne efter 14 års tørke, og Venstre uden et folketingsmedlem fra partiets højborg i Ringkøbing-Skjern.

Foto: Emma Qvirin Holst/Altinget
Emma Qvirin Holst

RINGKØBING-SKJERN: ”Hvis det ikke lykkes denne gang, ved jeg ikke, hvad der skal til.”

Kristendemokraternes Kristian Andersen har ikke følt sig tættere på Folketinget, end han gør nu.

Altinget møder partiets vestjyske håb på hjemmebanen i Ringkøbing-Skjern. Herfra vil han som vellidt og veltalende lokal kæmpe for Kristendemokraternes genopståen som et folketingsparti efter 14 års fravær og fire mislykkede valg.

Det er ikke første gang, han har kastet sig ud i den kamp. Han har været på stemmesedlen hele to gange før uden succes. Men denne gang er der anderledes gunstige forhold for Kristendemokraterne i det vestlige Danmark, lyder det.

Fakta
Altingets bud på, hvem der lige nu står til at blive valgt i Vestjyllands Storkreds.
Vurderingerne er lavet på baggrund af en opdateret mandatprognose, der kan læses i sin helhed mandag på Altinget: christiansborg.

Socialdemokratiet (5 mandater)
  • Annette Lind
  • Mogens Jensen
  • Thomas Jensen
  • Anne Paulin
  • Karin Gaardsted
Radikale (1 mandat)
  • Andreas Steenberg
Konservative (1 mandat)
  • Søren Pape Poulsen
SF (1 mandat)
  • Signe Munk
Liberal Alliance (1 mandat)
  • Alex Vanopslagh
Dansk Folkeparti (2 mandater)
  • Dennis Flydtkjær
  • Christian Langballe
Stram Kurs (1 mandat)
Partiet har ingen kandidat i kredsen lige nu.
 
Venstre (4 mandater)
  • Kristian Jensen
  • Inger Støjberg
På vippen
  • Thomas Danielsen
  • Kristian Pihl Lorentzen
  • Kenneth Mikkelsen
Enhedslisten (1 mandat)
  • Jakob Sølvhøj

Han er opstillet i Ringkøbingkredsen, der dækker Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor han både er bosat og sidder i byrådet. Her fik Kristendemokraterne en markant fremgang ved kommunalvalget i 2017 og endte med at få 15,5 procent af stemmerne.

Men det var først efter den lokale stolthed og venstremand Esben Lunde Larsen valgte, at han ikke ville genopstille, at Folketinget kom inden for rækkevidde.

Esben Lunde Larsen efterlader sig nemlig 8.622 personlige stemmer alene på sin hjemegn, og i alt over 10.000 stemmer i hele Vestjyllands Storkreds. Og dem tror Kristian Andersen og Kristendemokraterne på kan hjælpe partiet til at få fingrene i et vestjysk kredsmandat.

Vejen til et kredsmandat
Et kredsmandat kan give Kristendemokraterne en plads i Folketinget, selvom partiet ikke når over spærregrænsen på to procent på landsplan. Men prisen for et kredsmandat er omtrent 18.000 stemmer, og det svarer til cirka 5,5 procent af stemmerne i hele Vestjyllands Storkreds. Det er et godt stykke fra de 2,3 procent, som Kristendemokraterne vandt i storkredsen ved folketingsvalget i 2015.

Kristian Andersen tager dog ikke fejl, når han siger, at partiets odds har forbedret sig denne gang. Partiet står stadig ikke til at få 5,5 procent, men professor Kasper Møller Hansen vurderer på baggrund af en mandatprognose, som han har lavet for Altinget, at partiet lige nu har en opbakning blandt vestjyderne på over fire procent. 

Der er ingen tvivl om, at partiet og lokale kræfter har sat alle deres skyts ind på, at det skal lykkes. Kort tid før jul blev Kristian Andersen kontaktet af lokale erhvervsfolk, der gerne så, at han blev den nye lokale repræsentant efter Esben Lunde Larsen.

Og de havde en pengepose med til ham, der gav ham og partiet i Vestjylland et dobbelt så stort kampagnebudget i denne valgkamp i forhold til den sidste.

Netop ønsket om en lokal kandidat kan komme til at spille en afgørende rolle i Ringkøbing-Skjern, hvor vælgerne historisk stemmer meget personligt på de lokale kandidater frem for de øvrige kandidater i storkredsen.

Lokal er Kristian Andersen i hvert fald. Han er bosat i Tarm, der ligger få kilometer fra Skjern, og her er han forstander på den lokale kristne efterskole Solgården, der er drevet af den kristne forening Luthersk Mission. Derudover har han siddet i byrådet i ni år, og han var både i 2013 og 2017 tæt på at blive borgmester.

Kristian Andersen satser især på at vinde vælgere, fordi han er en lokal kandidat. Han startede også sin plakatophængning ude foran den efterskole, hvor han lige nu arbejder som forstander. Foto: Emma Qvirin Holst/Altinget.

Det bibelske Danmark
Kristian Andersens kristne baggrund er heller ikke uvæsentlig i denne sammenhæng. Vi befinder os i det, nogle betegner som det danske bibelbælte. Politisk set er området kendetegnet ved at være Venstres højborg. Her regerer partiet i byrådet, og ved folketingsvalget i 2015 satte 34,7 procent af indbyggerne kryds ved Venstre.

Til sammenligning fik Venstre 27,4 procent i hele Vestjyllands Storkreds og 19,5 procent på landsplan.

Men betegnelsen bibelbæltet kommer ikke af ingenting. I denne del af storkredsen bor der nemlig en del såkaldte bekendende kristne, hvoraf flere er med i Indre Mission eller Luthersk Mission, og hvis det kun var Vestjylland, der bestemte, ville Kristendemokraterne komme over spærregrænsen.

Ved folketingsvalget i 2015 fik Kristendemokraterne hele 6,5 procent af stemmerne i Ringkøbing-Skjern. I hele storkredsen fik partiet 2,3 procent af stemmerne, mens landsresultatet lød på blot 0,8 procent.

Det er også i Vestjylland, at to tredjedele af Kristendemokraternes 1955 partimedlemmer er bosat.

Kampen om at være den bedste lokale mand
Hvis Kristendemokraterne får samlet de 18.000 stemmer sammen, er der samtidig et andet parti, der skal vinke farvel til et kredsmandat. Det kan ramme Venstre, fordi Kristendemokraterne åbenlyst forsøger at kapre Venstre-stemmer. Og her er det især Esben Lunde Larsens afløser, Kenneth Mikkelsen, der skal løbe ekstra stærkt i valgkampen.

Der er bare en ting med Kenneth Mikkelsen. Han bor modsat Esben Lunde Larsen og Kristian Andersen ikke i Ringkøbing-Skjern. Han bor 15,2 kilometer fra kommunegrænsen i nabokommunen Herning, og hans eneste reelle tilknytning til kommunen er hans to år som erhvervsdirektør for Ringkøbing Fjord Erhvervsråd.

Det har efterladt en åben flanke for Kristian Andersen, der i den grad spiller det lokale kort. Det afskrækker dog ikke Kenneth Mikkelsen.

”Selvfølgelig spiller Kristian det lokale kort, men så spiller jeg kortet om indflydelse.”

”Jeg vil ikke snakke stemmespild, men vælgerne skal overveje, hvad det er for en indflydelse, man får for sin stemme. Det vil jeg gerne snakke om. Jeg vil gerne lave regnestykkerne om, hvor realistisk er det, at kristendemokraterne opnår et kredsmandat. Og hvis det lykkes, hvad er det så, partiet kan udrette med en, to og tre personer på Christiansborg,” tilføjer han.

I hans optik er der to gruppeværelser på Christiansborg, hvor linjerne i dansk politik primært bliver trukket op. Det er Socialdemokratiets og Venstres.

”Derfor er det vigtigt, at der kommer en fra Ringkøbing-Skjern ind i Venstres gruppeværelse.”

Kenneth Mikkelsen har ikke samme lokale tilknytning som Kristendemokraternes Kristian Andersen, men han vil forsøge at overbevise vælgerne om, hvorfor Ringkøbing-Skjern er bedre stillet med en lokal Venstre-mand på Christiansborg. Foto: Emma Qvirin Holst/Altinget.

Vestjyderne er trætte af Venstre
Kampen mod en lokal mand er dog ikke Kenneth Mikkelsens eneste udfordring. I Vestjylland fornemmer man metaltræthed over for Venstre, der har domineret i Ringkøbing-Skjern i årtier og siddet i regering i fire år.

Vestjylland er oveni særlig i forhold til andre dele af Danmark, for udlændinge fylder nærmest intet på den politiske dagsorden. Derimod spiller landbruget en vigtig rolle. Vestjyder og de lokale venstrefolk savner Ringkøbing-Skjerns lokale mand Esben Lunde Larsen, der blev erstattet af Jakob Ellemann-Jensen på posten som miljø- og fødevareminister. De føler, at Venstre nu går mere op i natur og storbyvælgere end i landbruget.

Derudover skal den nye kandidat også slås med de mere rutinerede kandidater som Inger Støjberg, Kristian Jensen og Thomas Danielsen, der kigger mod Ringkøbing-Skjern i ønsket om at sikre sig selv bedre ved at hapse Esben Lunde Larsens tidligere stemmer fra den nye og politisk mere uerfarne kandidat.

Selvom Kenneth Mikkelsen ikke er bekymret for, at indbyggerne i Ringkøbing-Skjern vælger ham fra til fordel for nogle af partiprofilerne, medgiver han, at der er en risiko for, at Kristendemokraterne kan ende med at koste ham kredsmandatet, fordi han ender med at få færre personlige stemmer end sine partikollegaer.

Socialdemokratiet maler Vestjylland rødt
Det er ikke kun kampen mod Kristendemokraterne, der lægger pres på Venstre i Vestjylland. Mellem de talrige borgerlige plakater i Ringkøbing og Skjern blander særligt en socialdemokrat sig i gadebilledet. Det er Annette Lind, og hun er ikke hvem som helst.

Selvom hun som undervisningsordfører og beredskabsordfører for Socialdemokratiet muligvis ikke har vakt megen opmærksomhed på Christiansborg, er hun særdeles kendt blandt vestjyderne. Hun kan betegnes som Socialdemokratiets ukronede dronning af Vestjylland, der får suverænt flest personlige stemmer, som hun især henter i Holstebro, hvor hun bor, og i Ringkøbing-Skjern.

Hendes dominans er ikke alene grunden til, at Venstre er under pres i storkredsen, men i 2011 var alle fem topscorer i valgkredsen venstrefolk. I 2015 blev Annette Lind nummer tre, og den udvikling ser ud til at fortsætte ved dette valg.

Lige nu tegner det nemlig til, at Socialdemokratiet får et mandat mere end Venstre efter valget 5. juni. Kenneth Mikkelsen kan også genkende billedet af et tæt opløb mellem Socialdemokratiet og Venstre.

”Det er meget fifty-fifty, om det er den ene eller anden, der ligger forrest i storkredsen.”

Men han tror dog ikke, at Venstre endnu vakler på den absolutte hjemmebane længst mod Vest i Ringkøbing-Skjern:

”Her beholder vi tronen. Det føler jeg mig helt overbevist om.”

Dokumentation

VESTJYLLANDS STORKREDS 
Antal opstillingskredse: 11 
Antal vælgere 2015: 379.631
Valgdeltagelse 2015: 86,94 %
Befolkningstal pr. 1/4 2019: 430.398
Antal mandater i seneste mandatprognose: 17 
Antal mandater i alt i 2015: 17 (13 kredsmandater + 4 tillægsmandater)

Opstillingskredse og antal vælgere ved folketingsvalget i 2015 
Struer-kredsen: 31.775
Skive-kredsen: 35.619
Viborg Vest-kredsen: 37.816
Viborg Øst-kredsen: 32.168
Silkeborg Nord-kredsen: 31.446
Silkeborg Syd-kredsen: 34.413
Ikast-kredsen: 29.178
Herning Syd-kredsen: 30.871
Herning Nord-kredsen: 32.272
Holstebro-kredsen: 42.640
Ringøbing-kredsen: 41.433

Topscorere ved folketingsvalget i 2015 
Inger Støjberg (V): 16.356 stemmer 
Kristian Jensen (V): 14.028 stemmer 
Annette Lind (S): 12.703 stemmer
Søren Pape Poulsen (K): 11.565 stemmer
Esben Lunde Larsen (V): 10.834 stemmer 

Valgresultatet i 2015 
S: 24,5 % (4 mandater)
R: 2,8 % (1 mandat)
K: 4,9 % (1 mandat)
SF: 3,6 % (0 mandat)
LA: 5,9 % (1 mandat)
KD: 2,3 % (0 mandat)
DF: 21,3 % (3 mandater)
V: 27,4 % (5 mandater)
EL: 4,5 % (1 mandat)
ALT: 2,6 % (1 mandat)


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kenneth Mikkelsen

Fhv. MF (V), fhv. erhvervsdirektør, Erhvervsrådet Herning & Ikast-Brande
HF (Holstebro Gymnasium 1990), uddannet reserveofficer (1992)

Kristian Andersen

Byrådsmedlem og 2. viceborgmester (KD), Ringkøbing-Skjern, forstander, Solgården

0:000:00