Klart forbedrede meningsmålinger

Analyseinstitutterne præsterede kvalitetsforbedrede meningsmålinger i år i forhold til i 2001, konstaterer professor Søren Risbjerg Thomsen. Også exit polls var bemærkelsesværdigt gode på TV 2 og DR, mens der var kvalitetsforskel på stationernes prognoser.
Rasmus Nielsen

Det er stadig helt klart et tabu at fortælle, at man stemmer på Dansk Folkeparti.

Søren Risbjerg Thomsen
Professor, Altinget.dks valgekspert
Man kan stole på meningsmålinger. De bliver tilsyneladende af bedre og bedre kvalitet, vurderer valgforsker, professor Søren Risbjerg Thomsen, der dagen derpå har vurderet målinger, exit polls og tv-stationernes prognoser på valgaftenen.

"Først og fremmest viser minb analyse, at meningsmålingerne er blevet bedre end ved sidste valg. Institutterne er blevet dygtigere. Desuden gennemførte de målinger helt frem til valgdagen. I 2001 havde næsten alle institutter en fejl over tre procent, i år ligger de under," siger Søren Risbjerg Thomsen til Altinget.dk.

"Det er Dansk Folkeparti, der har været problemet for alle institutter. Deres endelige resultat blev undervurderet igen i år. Det er stadig helt klart et tabu at fortælle, at man stemmer på Dansk Folkeparti. Desuden er det nok sværere at få folk, der stemmer DF, til at medvirke i en meningsmåling. Sådan noget bryder protestvælgere sig måske ikke om," siger Søren Risbjerg Thomsen.

Flotte exit polls
Endnu mens valgstederne var åbne, offentliggjorde de to store tv-stationer TV 2 og DR de såkaldte exit polls - målinger af hvordan et udsnit af vælgerne rent faktisk havde stemt.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00