Knivene blev i skuffen, da Thulesen Dahl og Birthe Kjær holdt hof i Herning

REPORTAGE: Formanden kom stormløbet fra baglandet i forkøbet, da han lagde sig fladt ned og beklagede sine fejl ved partiets årsmøde i Herning. Men hvorfor er Kristian Thulesen Dahl stadig en stjerne i Dansk Folkeparti?  

Foto: Carsten Lundager
Malte Bruhn

HERNING: Det lugtede ikke af nederlag og et tilbageslag på 21 mandater, da Birthe Kjær lørdag aften kaldte Kristian Thulesen Dahl op på scenen foran resten af deltagerne på Dansk Folkepartis årsmøde i kongrescenteret i Herning.  

Tværtimod nåede stemningen hidtil uanede højder, da den 71-årige dansktopsanger begyndte at synge 'happy birthday to you, happy birthday to you, happy birthday, dear Tulle', mens den lettere forlegne, men storsmilende DF-formand kunne skue ud over det bagland, som han i helt uhørt høj grad har passet og plejet i de seneste uger.  

DF-formanden, der fyldte 50 i slutningen af juli, har stået ansigt til ansigt med samtlige af partiets 98 lokalforeninger siden katastrofevalget grundlovsdag, hvor partiet blev mere end halveret.  

På Danmarks-turnéen har han lagt øre til de menige medlemmers analyser og vurderinger af, hvorfor det gik gå så galt, som det gjorde ved valget 5. juni.  

Og kritikpunkter har der været nok af på de mange møder rundt omkring i det ganske land.  

For dårlig kommunikation, for lidt fokus på baglandet, den manglende regeringsdeltagelse, det lidt for "bombastiske" forhold til Mette Frederiksen og den helt åbenlyse afvigelse fra principperne i forbindelse med disputsen om Marrakech-aftalen.


Foto: Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix. 

Perlerækken af strategiske bommerter fremhævede Kristian Thulesen Dahl selv i sin åbningstale.

"Selvom der er ydre rammer, som gør kampen for os sværere, er der bestemt også ting, vi skal tage med os og anerkende, at vi ikke har gjort godt nok. Og som vi skal have rettet op på, så vi kan få mange af de tabte vælgere tilbage igen," lød det fra den angrende Thulesen Dahl, der i øvrigt også indrømmede, at han nok stadig mangler lidt af den kant, som hans forgænger Pia Kjærsgaard er så berømt og berygtet for.  

"Og ja. Peter (Skaarup, red.) og jeg skal være mindre pæne og mere skarpe – også selvom vores mødre har opdraget os til netop at være pæne og omgængelige. Men når vi møder skrupelløse modstandere som Morten Østergaard, Zenia Stampe og Pernille Skipper, så skal vi simpelthen tage bladet fra munden og give dem kamp til stregen," lød det fra Thulesen Dahl.

Læs også

Intet i gære  
Men det føltes lidt, som om alle manglerne og al dårligdommen var glemt, eller i hvert fald skudt til hjørne, da han stod deroppe på scenen lørdag aften, Kristian Thulesen Dahl, flankeret af Birthe Kjær og resten af hendes velspillende orkester, mens partisoldaterne pardansede rundt på gulvet for fødderne af dansktopdronningen og DF-kongen.  

For det er han stadig, Kristian Thulesen Dahl, en konge, højt hævet over sit fodfolk.  

På forhånd havde flere politiske iagttagere ellers forventet, at der muligvis ville komme et par kritiske kvæk fra baglandet, hvilket er en forholdsvis uhørt disciplin i det notorisk topstyrede parti.  

For eksempel skrev Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, tidligere på ugen, at "efter Dansk Folkepartis chokerende store nederlag ved folketingsvalget, er der utilfredshed i partiets bagland, og for en gangs skyld risikerer det at manifestere sig fra talerstolen på selve årsmødet." 

Men bortset fra et par enkelte opfordringer til at inddrage baglandet mere regelmæssigt og lidt kritik af partiets manglende vilje til at købe vælgermålinger og bruge fokusgrupper, så blev de skarpe knive i skuffen, da debatten blev sat fri i kølvandet på Thulesen Dahls indledende tale, hvor han lagde sig fladt ned og erkendte sine synder.   

På overfladen er fløjkrige, kaffeklubber og kritik af ledelsen derfor tilsyneladende stadig et fænomen, der ikke for alvor har slået igennem i Dansk Folkeparti. Og hvis der for alvor er noget i gære, så kom det i hvert ikke for en dag på weekendens årsmøde i Herning.  

Har taget det værste i opløbet  
Erik Høgh-Sørensen fra Hjørring, der sidder i Regionsrådet i Region Nordjylland, tror, at de ikke-eksisterende interne stridigheder skyldes, at Dansk Folkeparti endnu ikke har foretaget den endegyldige transformation til at være et ægte magtparti som Socialdemokratiet og Venstre, der i de seneste uger har været ved at implodere i bitre magtkampe og fløjkrige. 

"De to store magtpartier går efter magten. Og derfor er det at vinde magten så centralt for dem, at når de ikke har magten, så bryder personstridighederne ud, " siger han og fortsætter:   

"Og så er Kristian Thulesen Dahl per definition en af de mest troværdige skikkelser i dansk politik. Det ville jo være tosset at åbne en diskussion om ham," siger Erik Høgh-Sørensen, der på årsmødet blev valgt som nyt medlem af partiets hovedbestyrelse.  


Erik Høgh-Sørensen. Foto: Malte Bruhn 

Samme fuldtonede ærbødighed over for formanden kommer fra ungdomspolitikkerne Christian Minke og Morten Jørgensen, der sidder ved et bord i foyeren, hvorfra de sælger støttemedlemskaber til Dansk Folkepartis Ungdom og uddeler gratis eksemplarer af Anders Vistisens bog "Det store EU-bedrag." 

De vurderer, at Kristian Thulesen Dahls rundrejse i Danmark har været en ubetinget succes, da det har givet baglandet mulighed for at lufte kritikken internt. På den måde har ledelsen taget det værste i opløbet. Og så har Kristian Thulesen Dahl på forbilledlig vis taget kritikken til sig ved at indrømme fejlene med den dårlige kommunikation, den manglende regeringsdeltagelse og flirten med Socialdemokratiet. 

"Jeg synes, det er sundt med selvransagelse. Og det er et sundhedstegn, når Kristian er i stand til at gribe i egen barm og sige, hvad vi gjorde galt, og hvad vi skal ændre på. Det er en god start på genrejsningen," siger Christian Minke.


Christian Minke (tv.) og Morten Jørgsen (th.) Foto: Malte Bruhn

Keld Fausing, der er medlem af Dansk Folkepartis lokalforening i Skive, mener også, at Kristian Thulesen Dahl har fanget baglandets røgsignaler på sin tur rundt i Danmark.  

"Han skal være bedre til at kommunikere med baglandet. Det var en af de ting, vi havde med, da vi fik besøg af ham. Men jeg kan godt forstå ham. Vi er jo langt væk. Men det skinner igennem, at han har lyttet til os," siger Keld Fausing og fortsætter:  

"Beviset på, at vi står sammen, er, at der er tusind mennesker til stede i dag. Jeg synes, det er så flot af et parti, der har fået sådan en lussing, som vi har. Det er stærkt, og opbakningen er der stadigvæk," siger han.  


Keld Fausing. Foto: Malte Bruhn 

Sporene skræmmer  
Altingets politiske kommentator Erik Holstein er enig med DF'erne så langt, at Kristian Thulesen Dahl har håndteret et eventuelt truende oprør ganske effektivt.  

"Thulesen Dahl kommer med en meget omfattende selvkritik, og det er lykkedes ham at favne baglandet med den. Det overraskede mig faktisk, at han gik så langt i forhold til samarbejdet med Socialdemokratiet og den manglede regeringsdeltagelse. Men som middel til at få kontrol med baglandet var det et klogt træk," siger Erik Holstein.  

Men han peger også på, at det ligger meget rodfæstet i det topstyrede parti, at man ikke gør oprør mod ledelsen. Minderne fra Fremskridtparitets dødedans i 1990'erne kan stadig få det til at gyse i Dansk Folkeparti.  

"DF blev dannet som et topstyret parti for at undgå den kaotiske og anarkistiske linje i Fremskridtspartiet, hvor folk skejede fuldstændig ud." 

Og så er man født med bevidstheden om, at man ikke er en del af det gode selskab, hvorfor man må slå ring om hinanden i både medgang og modgang, lyder det fra Erik Holstein.  

"Det stammer fra de første år, hvor man blev set på som nogen, der ikke var stueren. I nogen grad ser man stadig sig selv som en flok dissidenter, der er nødt til at holde sammen."  

Han peger også på, at baglandet i Dansk Folkeparti ikke har den samme veludviklede politiske skoling og status som Venstre og Socialdemokratiet, der er overrendt af magtfulde borgmestre og tidligere ministre.  

"Når man har en masse borgmestre, så bliver man nødt til at høre på dem. Men det er man måske ikke helt tvunget til i samme grad som med en eller anden lokalformand i Dansk Folkeparti," siger Erik Holstein.  

Skaarup overrasket over ikkeeksisterende kritik  
Morgenen efter Birthe Kjær-koncerten, er det gruppeformand Peter Skaarups tur til at udlægge teksten foran det lettere søvndrukne Folkeparti.  

Han starter lige på og hårdt: "Lad os være ærlige. Vi fik det, man i sportsverdenen ville kalde tæsk. Tæsk, der gjorde ondt."  

Han bliver suppleret af partistifter og forhenværende partiformand, Pia Kjærsgaard, der overtager talerstolen efter årsmødets gæstetaler Martin Merrild, der er formand for Landbrug og Fødevarer.  

Pia Kjærsgaard slår fast, at Dansk Folkeparti er et parti, hvor man er glad, positiv og loyal. Også når det ser sort ud, og når man har fået "utilfredsstillende" valgresultat.  

Efter talerne forklarer Peter Skaarup, der en del af partiets daglige ledelse, over for Altinget, at Dansk Folkeparti har en rodfæstet kultur, der minder lidt om en familie.


Gruppeformand Peter Skaarup. Foto: Carsten Lundager

Han henviser til gårsdagens eskapader, hvor Birthe Kjær og band spillede op til dans.  

"I aftes kunne man jo se, at det lidt er en familiefest, vi er til her, ikke? Det er sted, hvor man hygger sig, og hvor man ikke er uenig om ret meget. Og ud fra den kultur havde jeg ikke forventet, at man ville slagte formanden eller kræve mistillid." 

Peter Skaarup indrømmer dog faktisk, at han var en smule overrasket over den meget omsorgsfulde behandling, ledelsen har været udsat for på landsmødet.  

"Jeg er positiv overrasket over, at der ikke var nogen af betydning, der havde nogen særlig kritik," siger han og fortsætter:   

"Men hvis vi som ledelse havde ageret anderledes og sagt, at det var nogle andres skyld, så kunne det godt være, at der havde været kritik. Men Kristian (Thulesen Dahl, red.) har jo kritiseret sig selv og listet fire afgørende fejl op. Og det har folk købt." 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Erik Høgh-Sørensen

Byrådsmedlem (DF), Hjørring Kommune, journalist, forfatter, selvstændig
international politik, økonomi og journalistik (San Franscisco State University 1993)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

0:000:00