Konservativ med kometkarriere

PORTRÆT: Mette Abildgaard er en moderne politiker, der fremstår som en bramfri arbejdshest med en tendens til at rode sig ud i unødvendige slagsmål. Og så er hun ny politisk ordfører for Konservative.

På et spisestuegulv i den jyske by Føvling sidder en ung pige og læser partiprogrammer gennem. Igen og igen er det det grønne hæfte med et stort C på omslaget, hun vender tilbage til og bladrer gennem. Kort tid efter melder den 14-årige Mette sig ind i KU.

Fra i dag tirsdag – tretten år efter – er Mette Abildgaard Konservatives nye politiske spydspids. Som vikarierende politisk ordfører skal den 27-årige politiker med kun ti måneders erfaring på Christiansborg være frontfigur for den konservative politik på ubestemt tid.

En kometkarriere, der er blevet lagt mærke til af en af Konservatives mest prominente skikkelser.

”Det er et lyn-avancement,” kalder tidligere konservativ minister og tidligere klimakommissær i EU Connie Hedegaard, Mette Abildgaards politiske karriere.

Hun er opstillet i Nordsjællands Storkreds og bliver af centrale kilder i den konservative top beskrevet som et af partiets største håb for fremtiden. Her har man holdt nøje øje med den unge jyde, lang tid før hun kom i Folketinget.

Hun beskrives af politiske medspillere og modstandere som en storsmilende arbejdshest, som går til sit politiske arbejde med stor entusiasme og grundighed.

”Mette er ikke for sjov. Hun vil noget med sin politik, og folk, der har arbejdet med hende, tager hatten af for, hvor godt hun har sat sig ind i tingene,” siger Connie Hedegaard.

Blandt Mette Abildgaards politiske modstandere regnes hun også for et af Konservatives stærkeste kort, og derfor kommer udnævnelsen som politisk ordfører heller ikke som et chok på Christiansborgs gange.

Arbejd, arbejd
Hun er datter af en lastbilchauffør og en social- og sundhedshjælper, har taget sin uddannelse på RUC og været bosat på et kollegium på Nørrebro. Mette Abildgaard lever måske ikke op til den konservative stereotyp, men har gennem sine tolv ordførerskaber siden sommer markeret sig på blandt andet miljø-, klima- og sundhedsområdet.

Hos Konservative bliver Mette Abildgaard også karakteriseret som den pligtopfyldende pige, der kommer til alle sine møder, læser sine papirer og arbejder seriøst med sine poster. Derfor er hun også typen, der skal passe på med ikke at brænde ud før tid, lyder vurderingen.

I anledning af udnævnelsen som politisk ordfører stopper hun derfor som formand for Ligestillingsudvalget og på en række andre ordførerposter.

Men ifølge Mette Abildgaard selv er arbejdspresset på ingen måde et problem.

”Det, jeg bryder mig mindst om ved politik, er, at det går for langsomt. Jeg savner, at der nogle gange bliver sadlet og reddet på samme dag,” siger hun.

Den konservative profil
Hvis Mette Abildgaard selv skulle beskrive sin konservative profil, er det en mellemting mellem Connie Hedegaard og Lene Espersen. Andre nævner, at hun befinder sig i et spændingsfelt mellem det elitære og akademisk konservative og det mere folkelige og jordbundne.

”Konservatismen handler om at finde balancer. Jeg står både for det konservative forsvar af naturen og miljøet, men også for et forsvar af dansk kultur og danske værdier,” siger Mette Abildgaard.

Sammen med landbrugsordfører Rasmus Jarlov var hun under debatten om landbrugspakken og det efterfølgende mistillidsvotum til daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) med til at redefinere Konservatives grønne stil – et parti der står klar til at ofre ministre og regeringen for at få gennemført sin grønne politik.

Og i kraft af sit miljøordførerskab skal hun i den kommende tid trumfe de konservative krav igennem under forhandlingerne om den nye naturpakke.

”Naturen har ikke nogen til at tale sin sag. Det er derfor vigtigt, at der er partier på begge sider af midten, der kæmper for den,” siger Mette Abildgaard.

Ud over den grønne profil skal man ikke undervurdere hendes liberale politiske skoling i KU. Den hårde liberale linje, som Mette Abildgaard repræsenterer, kom blandt andet på dagsordenen under det konservative landsråd i 2014, hvor hun argumenterede for at afskaffe SU'en.

En folkelig spradebasse
Et karaktertræk som går igen, når man forhører sig på gangene på Christiansborg, er Mette Abildgaards umiddelbarhed. Et karaktertræk, der giver pote blandt vælgerne, hvor hun har markeret sig med sin ærlige stil på blandt andet Facebook.

”Der er i dag kommet en puritanisme omkring politikere. En forestilling om at de skal være perfekte mennesker. Jeg tror, det i høj grad afskrækker almindelige danskere,” siger Mette Abildgaard.

Et eksempel på hendes ærlige tilgang på sociale medier er et opslag, hvor Mette Abildgaard indrømmede, at hun til aftensmad havde spist bland-selv-slik for 30 kroner. Et opslag, der fik 30.000 reaktioner på Facebook.

”Mange gav udtryk for, hvor fedt det var, at se en politiker, der heller ikke orker at lave mad fredag aften,” siger Mette Abildgaard.

Men blandt hendes politiske modstandere kan hendes umiddelbare attitude, hendes temperament og hendes lidt for hurtige brug af enter-tasten på sociale medier også være hendes svaghed.

Her bliver det blandt andet nævnt, at hun har rodet sig ud i stormvejr og unødvendige diskussioner på grund af sin bramfri natur.

Et eksempel på hendes løse aftrækkerfinger er svaret til en skoleelev fra 7. klasse, der i stedet for at få svar på sit spørgsmål blev henvist til at prøve Google. Den efterfølgende shit-storm er ifølge politiske modstandere bare et enkelt eksempel på, at Mette Abildgaard ikke altid får tænkt konsekvenserne til ende.

”Nogle gange tænker man, at hun nok ville have omformuleret den sætning et par gange, hvis hun havde ventet bare to sekunder. Det ender nogle gange lidt uheldigt,” siger en politisk modstander.

Et ubeskrevet blad
Men Mette Abildgaard er samtidig et ubeskrevet blad, der med kun ti måneder på Christiansborg stadig mangler at bevise sine politiske evner. Dem får hun mulighed for at prøve af under forhandlingerne om regeringens naturpakke de kommende uger.

Mette Abilgaard har dog som sundhedsordfører blandt andet været med til at forhandle penge til ældre medicinske patienter og principperne bag den brede aftale om, hvilke principper regionerne må prioritere medicin ud fra.

Hun bliver i den forbindelse beskrevet som en fair politiker, der i forhandlingssituationer kan finde ud af både at give og tage.

De kommende forhandlinger og det politiske ordførerskab kommer til at vise, om hun som det yngste medlem i Konservatives folketingsgruppe kan løfte opgaven.

Forrige artikel BOGUDDRAG: Dobbeltstandarder i migrationsforskningen BOGUDDRAG: Dobbeltstandarder i migrationsforskningen Næste artikel Slideren i Statsministeriet Slideren i Statsministeriet
Corona-ministre hitter blandt vælgerne

Corona-ministre hitter blandt vælgerne

MENINGSMÅLING: S-regeringens ministre får pæne karakterer af vælgerne, og de mest centrale ministre under coronakrisen er med i toppen. Sundhedsminister Magnus Heunicke stormer op på en tredjeplads. Tallene fremgår af en ny meningsmåling fra Epinion.