Krisebevidste danskere klar til vidtgående reformer

KRISEBEVIDSTHED: Danskernes krisebevidsthed når nye højder, og vælgerne er åbne over for besparelser, der for få år siden var utænkelige. Men hvor kommer danskernes krisebevidsthed fra? Læs eksperternes bud her.
Jørgen Skadhede
Foto: Pressefoto
Foto:
Foto:
Efterløn, førtidspension, kontanthjælp og helligdage var tidligere noget, som var utænkeligt at pille ved. Men efterhånden er vælgerne parate til ofre næsten hvilket som helst velfærdsgode for at rette op på økonomien.

Krisebevidstheden er i den grad krøbet ind under huden på os. Danskernes solidaritet med statsbudgettet er blevet større end solidariteten med den arbejdsløse eller syge nabo.

Vælgerne viste sig parate til at ofre efterlønnen. Og meningsmålinger, som Altinget.dk har fået foretaget af A&B Analyse, har inden for de seneste måneder vist, at et stort flertal støtter regeringens plan om at gøre det sværere at få førtidspension. Og der er også flertal for næsten at halvere de arbejdsmarkedsparate unges kontanthjælp, så den kun svarer til SU.

De borgerlige partier stormer for tiden frem i meningsmålingerne, samtidig med at Socialdemokraterne og SF taler om reformer af velfærdssamfundet, som høster anerkendende roser fra den liberale tænketank Cepos.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00