Liberal mafiamand gør plads til unge kræfter

Fiskeskipper og folketingsmedlem Svend Heiselberg (V) holder op efter 25 år i politik. Trods mere end 20 år som trafikordfører og medlem af "Trafikmafiaen" blev det aldrig til en ministerpost, selv om dronningen altid titulerer ham "forhenværende minister".

Jeg skal ud på arbejdsmarkedet, ud at bestille noget. Jeg vil tage ud at fiske lidt i Hanstholm (...). Men det bliver en stor og ganske sikkert ubehagelig overgang for mig at holde op herinde.

Svend Heiselberg (V)
Fiskeskipper og MFer
Fakta
Svend Heiselberg er født 11. maj 1935.
Sætteskippereksamen 1956.
Fiskeskipper 1956. Virksomhedsejer fra 1967. Medlem af hovedbestyrelsen for Selvstændige Erhvervsdrivende i Danmark og af hovedbestyrelsen for Danmarks Havfiskeriforening 1970-80.
Medlem af Hanstholm Kommunalbestyrelse 1968-81, viceborgmester 1977-81. Medlem af Viborg Amtsråd 1970-78. Formand for Venstres vælgerforening i Hanstholm og medlem af kredsbestyrelsen.

MF for Viborg-kredsen fra 1979. Delegeret ved FN 1980 og 1982. Partiets kandidat til Europa-Parlamentet 1979 og 1984.
Formand for Folketingets Kommunaludvalg 1983 og for Markedsudvalget (i dag Europaudvalget) 1984-87. Næstformand for Folketingets Skatteudvalg 1988-90. Medlem af Folketingets Finansudvalg fra 1990. Medlem af Thisted Kommunalbestyrelse og viceborgmester fra 1994.
Medlem af Folketingets Trafikudvalg, Trafikordfører fra 1983.


Kilde: Altinget.dk, ft.dk
“Vi brugte ikke deciderede mafia-metoder. Det var et fornuftsamarbejde. Det var diskussionen om, hvor midlerne skulle falde, der gav os navnet. Vi er blevet nødt til at investere i nogle områder af landet, hvor der ikke var så meget trafik. Ellers var de steder aldrig kommet i betragtning til erhvervsudvikling. Nu har den nye infrastruktur gjort dem mere attraktive," siger Svend Heiselberg (V) til Altinget.dk om den berygtede jyske trafikmafia, der består af Helge Mortensen (S), Kaj Ikast (K) og ham selv.

Vi har opsøgt ham på Christiansborg i serien om politikere, der forlader Folketinget ved næste valg.

Svend Heiselberg går sirligt klædt, altid med slips og jakkesæt. I dag er ingen undtagelse. Det lille kontor på ministergangen ved siden af Folketingssalen er tæt møbleret med forskellige lænestole, tæpper og puder, foruden det tunge skrivebord. Et tykt gulvtæppe dækker gulvet og får døren til at binde.

Den stovte jyde bliver siddende bag skrivebordet. Han virker alvorlig, men løsner efterhånden op. Han smiler ind imellem humoristisk og ler, nogle gange en smule sentimentalt, mens han fortæller om sit liv i Folketinget.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00