Løkke på vej mod snævert forlig

ANALYSE: Regeringen og DF liner op til forlig om en senere tilbagetrækningsalder. Men hverken regering eller opposition har konfronteret det offentlige bureaukratis spild af velfærdskroner.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal nok få sin reformpakke i hus, men om det vil få vælgerne til at flokkes om VKO, er straks mere tvivlsomt.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal nok få sin reformpakke i hus, men om det vil få vælgerne til at flokkes om VKO, er straks mere tvivlsomt.Foto: DR
Erik Holstein

I sådanne sparetider må det undre, at hverken regering eller opposition har fremlagt konkrete planer for, hvordan man får ryddet ud i det offentlige bureaukrati, der stjæler en stadig større del af velfærdskronerne. Her kan ellers spares både penge og arbejdskraft, uden det får nogen som helst negative konsekvenser for velfærden.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget|Christiansborg

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) forleden udtalte, at han vil udskrive folketingsvalg, hvis han ikke får en velfærdsaftale inden sommer, fik han de ønskede overskrifter. Men truslen klingede hult.

For det vil være rent harakiri at udskrive valg på baggrund af sammenbrudte forhandlinger med regeringens eget støtteparti, og Løkke er reelt tvunget til at sælge ethvert forlig med DF som "et skridt i den rigtige retning."

En Hjort på afveje
Det er allerede nu klart, at et forlig ikke kommer til at indeholde en afskaffelse af efterlønnen. Det var derfor helt realistisk, da finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) i Politiken åbnede for en mindre drastisk løsning i form af en fremrykning af velfærdsforliget fra 2006.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00