LO's næstformand skaber tvivl om S-SF plan

12 MINUTTER: Næstformanden i LO, Lizette Risgaard, vil først øge den gennemsnitlige arbejdstid, når "de 163.000 ledige er kommet i arbejde". SF's finansordfører Ole Sohn er uenig.
12 minutters ekstra arbejde om dagen i gennemsnit er hjørnestenen i S-SF-planen Fair Løsning. Det kommer derfor meget på tværs, at LO's næstformand først vil høre tale om ekstra arbejde, "når de 163.000 ledige er kommet i arbejde".
12 minutters ekstra arbejde om dagen i gennemsnit er hjørnestenen i S-SF-planen Fair Løsning. Det kommer derfor meget på tværs, at LO's næstformand først vil høre tale om ekstra arbejde, "når de 163.000 ledige er kommet i arbejde".Foto: fairløsning.dk
Erik Holstein

Selv hvis Helle Thorning-Schmidt (S) bliver statsminister efter næste valg, tror de færreste vælgere på, at de "12 minutters ekstra" vil blive til virkelighed. Det viser en ny meningsmåling, og LO's næstformand Lizette Risgaard gør ikke sagen lettere for S-SF med sine udtalelser om, at de ledige først skal i arbejde.

Målingen fra A&B Analyse foretaget for Altinget viser, at kun 30,6 procent tror, at et flertal af lønmodtagerne vil stemme ja til at arbejde en time mere om ugen, hvis Helle Thorning-Schmidt bliver statsminister. 57 procent tror ikke på dette.

Lange udsigter
Ifølge LO's næstformand Lizette Risgaard har den ekstra arbejdstid da også et langt tidsperspektiv:

"Forudsætningen for at øge arbejdstiden er, at de 163.000 først kommer i arbejde. Der er ikke brug for ekstra arbejdskraft hverken om et år eller to. Men i løbet af de næste ti-femten år vil rigtig mange af de kommunalt ansatte gå på pension, og så er det en anden sag," tilføjer Lizette Risgaard, der mener, det tidligst kan komme på tale at forøge arbejdstiden, når ledigheden når ned på samme niveau som i 2008. Her lå den på knap 50.000.   

Ikke alle skal arbejde mere
SF's finansordfører Ole Sohn ser anderledes på sagen:
"Trepartsforhandlingerne går i gang lige efter et valg. Og resultatet herfra skal så ud til urafstemning ved de næste overenskomster. En højere gennemsnitlig arbejdstid er noget, der skal træde i kraft i løbet af to år," siger Ole Sohn, der peger på, at de 12 minutter ekstra ikke nødvendigvis betyder, at alle skal arbejde mere:

"Vi vil have en gennemsnitlig hævelse af arbejdstiden på en time, men der er mange værktøjer i kassen for at nå det mål. F.eks. vil vi gerne sikre, at en række deltidsansatte kan få fuldtidsjob. Først når vi har haft trepartsforhandlingerne efter valget, ved vi, hvilke metoder der skal bruges for at få hævet den samlede arbejdsmængde," siger Ole Sohn.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lizette Risgaard

Fhv. formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)
kontorfunktionær (Handelsskole), lederuddannelse, MPA

Ole Sohn

Bestyrelsesformand, Dansk Producentansvar, Bestyrelsesmedlem, DanPilot, Adm. direktør, Sohn Consulting, forfatter, foredragsholder
HF (Gedved Seminarium. 1973), jord- og betonarbejder (1976)

0:000:00