Mai Villadsen: Regeringen kommer til at være dødtræt af os

Enhedslisten er hverken tilfreds med tempoet i den grønne omstilling eller den stigende ulighed som følge af prisstigningerne på boligmarkedet. Men den nye politiske ordfører Mai Villadsen skal ikke have noget af ultimatummer, og det er uklart, hvor Enhedslistens røde linjer egentlig går.   

Mai Villadsen: "Jeg var mere enig med Mette Abildgaard (K), end jeg var med Dan Jørgensen (S) i forhandlingerne om klimaloven.”
Mai Villadsen: "Jeg var mere enig med Mette Abildgaard (K), end jeg var med Dan Jørgensen (S) i forhandlingerne om klimaloven.”Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Morten ØyenErik Holstein

Med valget af Mai Villadsen som Enhedslistens nye politiske ordfører er der næppe mange, der tænker på revolution, ejerskab af tandbørster eller marxistiske studiekredse. Selv omtaler hun sig som en del af den utålmodige generation af klimabekymrede unge, og det er også som kritisk klimaordfører, at hun er slået igennem den politiske lydmur.

Nu er det en måned siden, Mai Villadsen blev forfremmet til frontfigur i Folketingets yderste venstrefløjsparti. Hun overtog førertrøjen i en situation, hvor der er et historisk godt forhold mellem den socialdemokratiske regering og Enhedslisten, men på det seneste har statsminister Mette Frederiksen (S) flere gange provokeret støttepartierne.

Det drejer sig blandt andet om Mette Frederiksens vaccine-tur til Israel, de nye politisk udpegede topposter i udenrigstjenesten, asylbørnene i Syrien og regeringens berømte klima-hockeystav. For bare at nævne et par af konfliktpunkterne.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00