Martin Lidegaard vil i Folketinget

VALG: Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) ønsker at blive folkevalgt, når det næste folketingsvalg kommer. Efter sommerferien vil han gå på jagt efter en opstillingskreds.
Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Morten Øyen
Efter næste valg håber klima- og energiminister Martin Lidegaard at være en del af Folketinget. Ministeren er nemlig hentet ind fra sin formandspost for tænketanken Concito og er dermed ikke folketingspolitiker. Men efter sommerferien - når EU-formandskabet er helt overstået - planlægger den radikale minister at undersøge muligheden for at få en opstillingskreds til det næste folketingsvalg. Det erfarer Altinget.dk.

Og den beslutning glæder De Radikales landsformand, Klaus Frandsen.

"Det er selvfølgelig glædeligt. Jeg er naturligvis interesseret i, at vi får et så stærkt felt til valget som muligt, og derfor er det da rigtig interessant at få Martin Lidegaard med," siger Klaus Frandsen, som dog understreger, at han ikke blander sig i, hvor kandidaterne bliver opstillet i landet.

Det vil heller ikke være fremmed, at en minister, som er blevet hentet ind "udefra", ved det efterfølgende valg bliver opstillet til Folketinget. På det punkt vil Martin Lidegaard blandt andet efterfølge sin forgænger som minister, Lykke Friis, som blev hentet ind fra sin prorektor- stilling ved Københavns Universitet og sidenhen blev folketingskandidat for Venstre.

En mulig kreds
Hvilken valgkreds, Martin Lidegaard så ender med at kunne få, er langt fra afgjort. Men det er ikke gået ubemærket hen på Christiansborg, at ministeren tog til Hohøj ved Mariager og leverede sin grundlovstale. Mariagerfjord Kommune hører nemlig til Nordjyllands Storkreds, og ved valget måtte en fintælling afgøre, at partiet måtte nøjes med et mandat: Marianne Jelveds.

Fakta
Martin Lidegaard

Født 1966

Søn af højskolelærer og forfatter Mads Lidegaard og journalist Else Lidegaard. Bror til Øjvind, Kresten og Bo Lidegaard.

Gift med Sniff Nexø, adjunkt på Københavns Universitet, og har sammen med hende Barbara, der er født 2002.


Kilde: kemin.dk

I Altingets seneste geografiske prognose står De Radikale til to sikre mandater i Nordjylland, og det andet ville den radikale minister kunne sætte sig sikkert på, lyder vurderingen fra flere kilder, som Altinget har talt med. Et andet argument er, at det ikke vil være overraskende, hvis Marianne Jelved, som fylder 70 år næste gang, vil overveje sin opstilling, hvis det kommende valg først kommer om tre år. Og bliver det tilfældet, vil Martin Lidegaard være en stærk efterfølger til at repræsentere det nordjyske.

Fejl ved valg
Bliver De Radikales kommende spidskandidat til Europa-Parlamentet en fra folketingsgruppen, kan det naturligvis også ende sådan, at Lidegaard overtager dennes kreds.

Jeg er naturligvis interesseret i, at vi får et så stærkt felt til valget som muligt, og derfor er det da rigtig interessant at få Martin Lidegaard med.

Klaus Frandsen
Landsformand, De Radikale

Klima- og energiministeren blev første gang valgt til Folketinget ved valget i november i 2001. Baggrunden blev dog noget uskøn, da en fejl hos partikontoret i København gjorde, at han blev valgt, selvom partiets Charlotte Fischer havde fået flere stemmer.

Sidenhen skiftede Martin Lidegaard til Roskildekredsen, hvor han blev genvalgt i 2005. I 2007 gik De Radikale dog tilbage, og han opnåede ikke valg. I 2008 blev Martin Lidegaard medstifter af Concito.

Næste folketingsvalg skal senest afholdes 15. september 2015.

Dokumentation
Martin Lidegaards CV

1966
Født og opvokset på Krogerup Højskole

1985
Samfundssproglig student fra Helsingør Gymnasium

1990

Redaktør på Universitetsavisen RUC NYT

1993
Cand.comm. fra Roskilde Universitetscenter. Informationschef i Kommunernes Forsikring

1995
Informationschef og vicegeneralsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke, formand for det grønne netværk af miljø- og udviklingsorganisationer i Danmark 92-gruppen

2001
Valg til Folketinget for Det Radikale Venstre, energiordfører, trafikordfører og fødevareordfører. Pennefører og tovholder for det radikale udspil: Det kreative Danmark.

2005
Genvalgt til Folketinget. Klimaordfører, miljøordfører, energiordfører, socialordfører, trafikordfører, formand for den radikale folketingsgruppes strategiske udvalg og medlem af gruppeledelsen.

2007
Opnår ikke genvalg til Folketinget

2008
Kommunikationsrådgiver hos RelationPeople og medstifter af CONCITO. Fra 1. september arbejdende formand for CONCITO.

2011
Klima-, energi- og bygningsminister i S-SF-R-regeringen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

Klaus Frandsen

Partner, MHS Coporate Finance, fhv. landsformand, Radikale Venstre
ba i erhvervsøkonomi (Odense Uni. 1985)

Marianne Jelved

Fhv. økonomiminister, kultur- og kirkeminister, MF 1987-22 og politisk leder (R), fhv. viceborgmester i Gundsø 1982-85
lærer (Hellerup Seminarium 1967), cand.pæd. i dansk (Danmarks Lærerhøjskole 1979)

0:000:00